Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Tillsynen av socialtjänsten ska stärkas

Publicerad: 9 juni 2022, 14:45

Socialminister Lena Hallengren (S) vill att Ivo:s tillsyn av socialtjänsten ska bli bättre.

Foto: Lars Schröder/TT, Stina Stjernkvist/TT

Regeringen vill att tillsynen av socialtjänsten ska bli effektivare. Därför tillsätts en utredning som bland annat ska se över möjligheten att granska kommunernas uppföljning av avtal med privata utförare.

Ämnen i artikeln:

IVOSocialtjänstenLena HallengrenTillsyn

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo får uppdraget att utreda förutsättningarna för Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att utöva en effektivare tillsyn av socialtjänsten. Hon ska bland annat ta ställning till om Ivo ska kunna granska hur kommunerna kontrollerar och följer upp sina avtal med privata utförare. 

”Kommuner har alltid det yttersta ansvaret för den skattefinansierade verksamheten, även när den utförs av privata utförare. Här behöver staten tydligare än i dag kunna följa upp och bedriva tillsyn över hur kommuner tar detta ansvar”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Helén Ängmo ska också utreda om Ivo behöver utökade befogenheter för att kunna ingripa när deras tillsyn visar på brister. Detta med anledning av att Ivo tidigare har pekat på att dagens regelverk innebär svårigheter för myndigheten att agera. 

Dessutom ska utredningen lämna förslag på hur Ivo ska kunna granska kommunernas planering av insatser för enskilda och om de verkställs inom skälig tid.

Uppdraget ska vara klart senast den 29 mars 2024.

LÄS MER: Örebro bryter med Humana efter upprepade brister 

LÄS MER: Så vill Hallengren stoppa gängrekryteringen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev