måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Systemkollapsen inom LSS är ett faktum

Att värna rätten att leva som andra, som är det övergripande målet och ambitionen i lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), är sedan flera år bara en floskel. LSS i allmänhet och personlig assistans i synnerhet har i sin nuvarande tillämpning förvandlats till ett så grovmaskigt nät att det inte ens fångar upp många av de allra svårast behövande.

Publicerad: 29 augusti 2018, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Föräldrar tvingas lämna sina små barn till personal på boenden för att själva orka överleva.

Foto: PetraD / Colourbox


Ämnen i artikeln:

LSSPersonlig assistansLSS-boendenBarnFunktionsnedsättningFunktionsvariationFörsäkringskassan

Det tog mig drygt ett och ett halvt år från vårt första barns födelse innan jag kunde förlika mig med tanken att ha barnvakt för en kväll. Trots att jag var och är 100 procent trygg med morföräldrarnas förmåga att ta hand om sitt barnbarn, som de har en nära relation med, minns jag ännu känslan: En blandning av oro och svek, jag kände mig som en usel förälder.

I Sverige 2018 byggs det särskilda boenden för funktionsnedsatta barn. Detta för att föräldrar inte längre orkar med. Boendena krävs för att familjer inte fullkomligt ska gå under. Föräldrar tvingas alltså lämna sina små barn till personal på boenden för att själva orka överleva. Detta är i sin tur ett resultat av att Försäkringskassans tillämpning av LSS stramats åt dramatiskt på senare år. En tillämpning som jag hävdar är en direkt konsekvens av politisk viljeriktning, förmedlad genom regleringsbrevet från dåvarande statsrådet Åsa Regnér 2016. Hur känner sig dessa föräldrar, vars familj slits sönder?

I Sverige har vi en mörk historia av hur gruppen funktionsnedsatta behandlats. Fram till 1980-talet fanns stora institutioner för utvecklingsstörda. Föräldrar uppmanades att lämna bort sina utvecklingsstörda barn. Barnen ansågs inte ha samma behov som andra. Barn med funktionsnedsättningar var tidigare tvungna att skiljas från sina föräldrar under långa perioder för att kunna gå i särskilda skolor, miljöer som senare skildrats som kärlekslösa och hårt disciplinära. Om detta har vi i senare tid pratat som något skamfyllt men ”man visste inte bättre då”. Vilka ursäkter har vi den här gången?

”Systemkollaps” har varit ett hånat uttryck inom svensk politisk debatt sedan det användes av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för att i bombastiska termer illustrera den förestående undergång som han ansåg att invandringen skulle leda till. Inom LSS är dock systemkollapsen ett faktum. Inte längre ett hot, en mörk framtid lurande bakom horisonten. LSS fungerar inte längre. Lagens övergripande mål och ambition, att värna rätten att leva som andra, är sedan flera år bara en floskel. LSS i allmänhet och personlig assistans i synnerhet har i sin nuvarande tillämpning förvandlats till ett så grovmaskigt nät att det inte ens fångar upp många av de allra svårast behövande.

Min uppmaning till den politiker som vill stå för den behövandes rätt till samhällets stöd och inte bara avge läpparnas bekännelse i den tid av valspurt då ”allt till alla” gäller är följande:

Driv på, hårt och idogt, för ett förtydligande av lagstiftningen där det som i dag klassificeras som egenvård, och därmed exkluderar många, en gång för alla tydligt och klart betraktas som grundläggande behov. Matning, även om det är genom sond, och andning är livsviktigt – svårare än så är det inte.
Driv på för att förstatliga assistansen. I dag pågår en kostnadsövervältring från stat till kommun, till gagn för inget annat än byråkrati och mellan dessa kvarnhjul kläms människor illa.
Förtydliga målen med LSS. Förklara för vem lagen ska vara till och vad dess syfte ska vara. Låtsas inte som att alla ”ska ha rätt att leva som andra” om lagen inte ens är i närheten av att kunna uppnå detta.

”Eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret” sade Olof Palme i sitt jultal 1972. Vår dom av hur man förr behandlat funktionsnedsatta har också varit hård. Det är ert, ni som nu söker folkets stöd och förtroende till riksdagen, ansvar att mildra denna framtidens dom. Anständigheten kräver det. Ingen kan säga att vi inte visste bättre. Den här gången finns inga ursäkter.

Daniel Lindkvist, vd, Lystra personlig assistans

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev