söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

”Svårt få ut dem som står längst från arbetsmarknaden”

Publicerad: 19 juli 2022, 08:29

Henrik Berglund Persson (S) ordförande i social- och omsorgsnämnden i Hudiksvall menar att det är svårt att få jobb för dem som står längst från arbetsmarknaden.

I många kommuner har det långvariga beroendet av ekonomiskt bistånd ökat sedan valet, visar en DS-granskning. Hudiksvall tillhör de kommuner där det ser riktigt illa ut: Andelen vuxna med utdragna behov av stöd ökade från 0,3 till 1,4 procent förra året.

Ämnen i artikeln:

ArbetslöshetArbetsförmedlingenEkonomiskt bistånd

VS


Dagens Samhälle redovisade i går uppgifter om utvecklingen sedan valet av arbetslösheten och omfattningen av försörjningsstödet i samtliga kommuner. Granskningen är gjord tillsammans med datajournalister på nyhetssajten Newsworthy.

Henrik Berglund Persson (S) ordförande i social- och omsorgsnämnden i Hudiksvall anser att det finns många orsaker till att en så stor andel av invånarna i hans kommun varit tvungna att leva på ekonomiskt bistånd under minst 10 månader om året under den aktuella perioden. Men det är inte så enkelt att allt beror på arbetslösheten, den ligger under riksgenomsnittet.

– Men det vi ser är att det är svårt att få ut dem som är längst från arbetsmarknaden, som till exempel personer med bristande utbildning eller missbruksproblematik, säger Henrik Berglund Persson, som haft sitt uppdrag i sju år.

När den mest akuta perioden av pandemin var över trodde han att trycket på det kommunala försörjningsstödet skulle lätta. 

– Men många som fick lämna sina jobb under pandemin har inte fått komma tillbaka. Det gäller inom restaurangbranschen och vissa så kallade enkla jobb.

Läs också: Allt fler fastnar i bidrag – ökning i tre av fyra kommuner sedan valet: ”Stor utmaning”

Hudiksvall är redan i gång med att förändra sitt arbete med personer som långvarigt är beroende av ekonomiskt bistånd. Henrik Berglund Persson räknar med bättre resultat när 2022 summeras. Samverkan mellan olika kommunala insatser har förbättrats och stödet har blivit mer individuellt utformat, med bland annat jobbcoacher.

Jobbcentrum, som arbetar med människor som vill jobba och försörja sig själva, ordnade i våras en rekryteringsträff tillsammans med kommunens enhet för rekrytering. Främst gällde det sommarvikariat inom vård och omsorg. De som lever på ekonomiskt bistånd skulle få en möjlighet att arbeta och vården och omsorgen få ett tillskott av personal, enligt Helena Hägg, teamledare på Jobbcentrum.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S) ringer upp från sin fjällsemester, långt från datorer.

– Jag kan inte se era siffror. Men generellt kan jag säga att Arbetsförmedlingens förändrade uppdrag innebär att kommunen fått ansvar för ett större antal långtidsarbetslösa som behöver försörjningsstöd.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev