Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Stopp för daglig verksamhet ger risk för vite

Publicerad: 16 augusti 2021, 11:00

De kommuner som brutit mot lagen och inte erbjudit daglig verksamhet riskerar nu straffavgift från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Foto: JOHANNA LUNDBERG

Kommuner riskerar straffavgift för att ha ställt in stödverksamhet för funktionsnedsatta under pandemin. SKR kräver att kommunerna slipper straff då det enligt dem handlar om smittskydd.


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningIVOOmsorg

I en granskning har Dagens Nyheter begärt ut statistik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) om ej verkställda beslut inom vård och omsorg i kommunerna. Statistiken visar att 792 beslut om daglig verksamhet inte verkställdes under 2019. Under 2020 var motsvarande siffra 4 849 och under första halvåret i år har 2 356 beslut inte genomförts.

Förklaringen är coronapandemin som lett till att många dagliga verksamheter för funktionshindrade har ställts in. 

– Vi tog de beslut vi bedömde var riktiga utifrån den kunskap vi hade. Smittspridningen var hög och många av de personer som går i daglig verksamhet är sköra och tillhör riskgrupper, säger Åsa Israelsson, chef för avdelningen stöd och service i Skellefteå, en av de kommuner som ställt in daglig verksamhet, till Dagens Nyheter. 

Kommuner som inte erbjudit daglig verksamhet riskerar nu straffavgift eftersom de brutit mot lagen. 

– Avgiften ska vara så pass kännbar att kommunerna förstår att så här gör man inte. Samtidigt kommer vi i vår bedömning ta hänsyn till pandemin och de speciella omständigheter den skapat, säger Lena Carp, enhetschef på Ivo, till Dagens Nyheter. 

Greger Bengtsson, samordnare för socialtjänstfrågor på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tycker att det är fullt naturligt att många dagliga verksamheter har hållit stängt under pandemin.

– I grunden är inte det här frågan om ett misslyckande. Utan det handlar om ganska sköra personer och att både skydda dem själva och andra från smitta. Innan man har stängt ner de här verksamheterna så har kommunerna haft dialog med regionernas smittskyddsenheter, säger han till Dagens Samhälle. 

Han hoppas nu att Ivo ska ändra sig om straffavgifterna. 

– Att ens överväga att kommunerna ska betala straffavgift är obegripligt. I den mån man kan har kommunerna försökt att hitta andra lösningar. Det är ingen som vill stänga de här verksamheterna. Utan man har gjort det för att skydda mot smitta. Det är inte av ekonomiska skäl man har gjort det här utan det är med ett gott syfte. Vi har fört fram det här till Ivo men uppenbarligen har de inte lyssnat, säger Greger Bengtsson. 

 

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev