lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Socialborgarrådet vill se kommunala hvb-hem i Stockholm

Publicerad: 1 februari 2023, 15:49

Alexander Ojanne (S), socialborgarråd i Stockholms stad. Foto: Naomi Grossman

Stockholmspolitikern Alexander Ojanne (S) kritiserar privata hvb-hem för rymningar och bristande dokumentation. Nu vill han att staden startar hvb-hem i egen regi.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenHVBStockholm

EJ


Den senaste tiden har flera rymningar skett från privata hvb-hem. Samtidigt kritiserar Stockholms socialborgarråd Alexander Ojanne de privata hemmen för en rad brister, rapporterar Sveriges Radio P4. Det handlar bland annat om ofullständiga bakgrundskontroller på personal samt bristande uppföljningar av vårdavtal för placerade barn och unga. För att lösa situationen föreslår Alexander Ojanne nu att Stockholms stad starta egna hvb-hem.

– Det här måste vi komma ifrån och då vill vi starta hvb-hem i egen regi, med fokus på verksamheten och inte på att göra vinster som aktiebolag, säger Alexander Ojanne till Sveriges Radio.

Oppositionsborgarrådet Andrea Hedin (M) håller med om att hemmen har brister, däremot ser hon inte kommunal drift som en lösning.

– Vi tycker det är viktigare att jobba med uppföljningen med dokumentationen och att se till att det finns bättre verktyg för att motverka rymningar, säger hon.

Stockholms stad har i dag avtal med 110 företag som bedriver hvb-hem.

LÄS MER: Så ska Stockholm stoppa oseriösa hvb-aktörer 

LÄS MER: Arbetsmiljöverket: Stora brister i arbetet mot hot och våld på jobbet 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev