Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

SKR: Svårt för kommuner tackla hot från brottslingar

Publicerad: 25 augusti 2021, 09:10

En av socialtjänstens bilar utsattes för en brandattack i Malmö för ett år sedan. Lena Langlet, chef på SKR, blir inte förvånad över Visions rapport om hot och hat mot anställda inom socialtjänsten.

Foto: Thomas Carlgren, Johan Nilsson/TT

”Man kommer aldrig ifrån att det uppstår hotfulla och våldsamma situationer. Men vi behöver bli bättre på att förebygga dem.” Det säger Lena Langlet, chef för sektionen för demokrati hos SKR, med anledning av nya siffror om att många kommunanställda utsätts för hat och hot.


Ämnen i artikeln:

VälfärdstjänsterBrottHotVälfärdsbrott

Fackförbundet Vision har i en debattartikel i Dagens Samhälle presenterat en undersökning bland 1 400 av fackförbundets medlemmar inom socialt arbete. 45 procent av de svarande uppger att de under de senaste tolv månaderna har utsatts för direkta eller indirekta hot, våld, personangrepp eller förtal.

– Det är oacceptabelt att den som fattar beslut i sin tjänsteutövning ska behöva drabbas på det sättet, säger Lena Langlet på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Hon kan inte bekräfta omfattningen av hot och våld, eftersom SKR inte har gjort någon liknande undersökning.

– Men jag kan tyvärr inte säga att jag är förvånad. 

Hon påpekar att hot och hat mot tjänstemän kan delas upp i två huvudkategorier.

Dels sådana som handlar om välfärdsbrottslighet, dels sådana som kommer från medborgare som fått ta del av beslut de blivit förtvivlade och upprörda över.

– När man fattar beslut om andra människors liv får man alltid vara beredd på att människor reagerar – och att en del reagerar väldigt negativt på beslut som inte går deras väg, säger Lena Langlet.

LÄS MER: Så kan tystnadskulturen stoppas 

– Min uppfattning är att socialtjänsten är duktig på att hantera personer som är förtvivlade, men att den har svårare att tackla hot som har med välfärdsbrottslighet att göra.

Vision skriver i sin artikel att medlemmar vittnar om att de inte får stöd av arbetsgivaren, att de lämnas ensamma och får signaler om att det inte är någon idé att anmäla.

– Våld och hot ska alltid polisanmälas. Det är jätteviktigt att arbetsgivare och fack arbetar tillsammans för att hitta lösningar. Och att man pratar redan innan problemen uppstår, säger Lena Langlet.

LÄS MER: Brå kartlägger företags välfärdsbrott - ”Förtjänar belysning” 

Hur väl förberedda är kommunerna på att hantera hot och våld mot medarbetarna?

– Vi möter fler och fler kommuner som lyfter frågan och påbörjar ett systematiskt arbete. Men vi ser också att man har en bit att gå och behöver stöd.

Behöver SKR bli bättre på att stötta kommunerna?

– Ja, vi behöver ta reda på hur vi kan ge ett mer spetsigt stöd.

Därför drog SKR i maj i gång en undersökning om hur välfärdsbrottslighet kan tacklas. Tjänstemän och politiker intervjuas. Slutsatser ska presenteras om hur kommuner kan jobba tillsammans och med myndigheter, samt vilka regelverk som kan behöva skärpas.

– Ett problem vi redan har identifierat är att många kommuner jobbar i stuprör. Man ser problemen inom socialtjänsten, man ser problemen inom kultur och fritid, man ser problemen inom alkoholtillstånd. Men när det gäller välfärdsbrottslighet utnyttjar vissa grupperingar samhället i alla verksamheter, säger Lena Langlet.

SKR:s rapport om välfärdsbrottslighet ska vara klar i oktober.

 

 

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev