Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

SKR: Pengarna till skyddat boende räcker inte

Publicerad: 22 november 2022, 08:12

Foto: Gorm Kallestad/TT

Ny lagstiftning ska förbättra situationen för kvinnor och barn som bor i skyddat boende. Men regeringens finansiering är långtifrån tillräcklig, enligt SKR.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstlagenSKR

Antalet barn och vuxna som får hjälp i ett skyddat boende har nästan fördubblats på bara några år, enligt Socialstyrelsens siffror från 2020.

Totalt var det då 6 500 vuxna och 6 200 barn som bott minst en natt på skyddat boende det senaste året. Samtidigt var behovet troligtvis ännu högre, eftersom 78 procent av boendena minst en gång hade nekat personer på grund av platsbrist eller andra anledningar.

Nästa sommar är det tänkt att ny lagstiftning kring skyddade boenden ska vara på plats. Där ingår reglering i socialtjänstlagen, krav på tillstånd för att driva ett skyddat boende och flera punkter som ska stärka barns rättigheter.

Men nu riktar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kritik mot finansieringen i sitt svar på det utkast till lagrådsremiss som socialdepartementet har tagit fram.

Enligt SKR:s beräkningar kostar reformen minst 2,4 miljarder att genomföra. I budgetpropositionen avsätts 145 miljoner kronor 2023 och 321 miljoner per år 2024 och 2025.

SKR menar att reformerna innebär nya åtaganden och mer administration för kommunerna. SKR bedömer att fler än beräknat kommer att behöva insatsen, och att priserna per dygn kommer att öka.

– Det kommer att innebära betydande kostnader för kommunerna. Vi tycker att man ska höja ambitionsnivån. Men om man gör det så måste man också följa med finansiering, säger Arion Chryssafis, ordförande för beredningen socialpolitik och individomsorg på SKR.

SKR menar att regeringen frångår den så kallade finansieringsprincipen, som innebär att nya åtaganden ska finansieras från grunden, så att kommunerna inte ska behöva skära ner på annan verksamhet.

– Det kommer att bli svårt för kommunerna att prioritera den här typen av insatser. Det leder till att de här personerna inte får det förbättrade stödet som det är tänkt att de ska få, säger Arion Chryssafis.

SKR vill även att man skjuter på införandet av den nya lagstiftningen.

TT söker socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Linnea Bergman/TT

Fakta: Förslag kring skyddade boenden

Skyddat boende ska föras in i socialtjänstlagen som en insats för den som behöver stöd och skydd till följd av hot, våld eller andra övergrepp.

Det ska krävas tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att få bedriva ett skyddat boende, vilket inte behövs i dag.

Barnens rättigheter ska stärkas. I stället för att betraktas som medföljande till en förälder ska barn få ett eget ärende hos socialtjänsten, med rätt till stöd och uppföljning. Barn ska också få gå i förskola och skola på ny ort.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2023.

Källa: Utkast till lagrådsremiss: ”Ett fönster av möjligheter – stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende”.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev