fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

SKR kräver kortare Ivo-handläggning – ”Hinder för samverkan med privata utförare”

Publicerad: 17 januari 2022, 10:14

Staffan Isling, vd SKR, är en av undertecknarna av skrivelsen till regeringen. Anna Bergendal, Vårdföretagarna, tycker att handläggningstiderna är orimliga. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån, pressbild

Nu protesterar kommuner och vårdföretag tillsammans mot Ivos långa handläggningstider. Protesten görs i en skrivelse till regeringen från SKR och tre branschorganisationer.

Ämnen i artikeln:

OmsorgIvoKommunerPrivat drift

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Handläggningen av tillståndskravet för aktörer inom vård och omsorg har varit kritiserat på olika sätt, framför allt från företagarhåll, sedan det infördes år 2019.

LÄS MER: Vårdföretagarna rasar mot Ivos nya avgifter 

Nu höjs rösterna igen, denna gång från både kommuner och företag, i en gemensam skrivelse till regeringen.

De långa handläggningstiderna hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ”ger negativa konsekvenser för hela vårdkedjan, och drabbar brukare och patienter runtom i Sverige”. Det skriver företrädare för den högsta ledningen för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Vårdföretagarna samt Fremia och Famna, arbetsgivar- respektive intresseorganisation för idéburna välfärdsföretag och organisationer.

Privata och idéburna aktörer behöver tillstånd från Ivo för att bedriva verksamhet inom vård och omsorg. Även om det sker ändringar i verksamheten, till exempel en ny föreståndare i ett särskilt boende för äldre eller byte av lokaler, ska detta anmälas till Ivo.

Handläggningstiden är i dag nio månader för ansökningar om nya verksamheter och sex månader för ändringar.

– Vi tycker inte att det är rimligt att man ska behöva vänta ett halvår för att få igenom en ändring av exempelvis en verksamhetschef som är sjuk eller föräldraledig, eller om omsorgsbehovet i en kommun ändras och man behöver skifta platser på ett boende från demensvård till somatik, säger Anna Bergendal, näringspolitisk expert äldreomsorg på Vårdföretagarna. 

Handläggningstiderna innebär osäkerhet för kommuner som har avtal med fristående aktörer, och pandemin har ökat behovet av en effektiv samverkan, enligt skrivelsen. För att exempelvis kunna hantera ej verkställda beslut inom socialtjänsten krävs flexibilitet och samarbete mellan aktörerna. 

– Om det uppstår ändrade omsorgsbehov i en kommun så vill man kunna möta det snabbt och flexibelt. Det här ser både privata utförare och kommuner problem med, säger Anna Bergendal.

Vårdföretagarna, SKR, Fremia och Famna vill att regeringen ger Ivo mer resurser så att myndigheten kan anställa fler handläggare, samt att den avgift på 21 000 kronor som i dag tas ut vid en ändringsanmälan ska tas bort.

Avgiften har enligt skrivelsen lett till att utförare samlar ihop flera ändringar till samma ansökan för att spara pengar. Men detta gör samtidigt ansökningarna mer komplexa och tidskrävande att handlägga, och undertecknarna uppmanar regeringen att ”skyndsamt avskaffa avgiften”, en åtgärd som också Ivo själv föreslagit.

LÄS MER: Hårt kritiserade Ivo-avgifter ses över 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev