söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Så vill regeringen motverka social dumpning

Publicerad: 6 maj 2021, 11:38

Problemet ser ut att öka, skriver civilminister Lena Micko (S) i ett pressmeddelande. Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Regeringen vill motverka att kommuner ”dumpar” personer med stödbehov på andra kommuner. Nu har länsstyrelserna fått i uppdrag att motverka detta.

Ämnen i artikeln:

Social dumpningLänsstyrelsenBostadsbristen

Kommunerna måste enligt lag se till att sina invånare har tak över huvudet och klarar sin försörjning. Kostnaderna för att ordna det har gjort att vissa kommuner dumpar sina invånare med stödbehov, det vill säga förmår dem att flytta.

Det är ofta storstadskommuner som skickar vidare invånare till glesbygdskommuner, som redan är i en situation med hög arbetslöshet och låga skatteintäkter. De personer som skickas vidare är ofta personer som får försörjningsstöd eller som har en funktionsvariation och därmed är i behov av kommunens resurser.

Hur det rent praktiskt går till kan variera. Civilminister Lena Micko (S) som pratat med ett stort antal kommuner om social dumpning räknar upp några exempel.

— Det finns olika uppgifter om hur man gör det. Berättelser från enskilda visar att man fått höra att kommunen inte kan hjälpa utan att de måste flytta.

— Ibland har man helt enkelt ordnat med transport, att personen eller familjen kommer dit med aktiv hjälp från avlämnande kommun utan att mottagande kommun känner till detta, säger Lena Micko.

LÄS MER: Lena Micko: Helhetsbilden är att social dumpning är problematisk. 

En kartläggning som gjordes av Statskontoret förra året visade att att det finns många kommuner som upplever att de får ta emot personer som på olika sätt uppmanats att flytta. Civilminister Lena Mickos bild är att problematiken har förvärrats de senaste åren.

Situationen för de personer som på olika sätt ”dumpas” i nya kommuner kan bli svår.

— De upplever i många fall det här som väldigt olyckligt, man hamnar i kläm och mår inte bra av det här. Det kan vara personer med funktionshinder som har fått en bostad tre trappor upp utan hiss och har svårt att överhuvudtaget ta sig ifrån sin lägenhet, det finns flera exempel på det.

— Och samtidigt att man inte riktigt vet vad man har att rätta sig efter, sina rättigheter och skyldigheter, säger Micko.

Att bostadsbrist skulle vara en förklaring på varför storstadskommuner dumpar över invånare till glesbygdskommuner är inte en anledning att förmå sina invånare att flytta, säger Lena Micko.

— Alla kommuner har ansvar för sin bostadsförsörjning, att ordna det för invånarna.

För att komma tillrätta med problemet har länsstyrelserna fått i uppdrag att initiera samverkan mellan kommuner.

— Det kommer att behövas flera olika åtgärder för att stävja det här. Det här uppdraget handlar om att initiera mer samverkan mellan kommuner inom respektive län, säger civilminister Lena Micko.

Tea Oscarsson/TT

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev