lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Så ska kampanjen mot socialtjänsten stävjas

Publicerad: 3 februari 2023, 08:48

Statsminister Ulf Kristersson (M) under pressträffen där man presenterade åtgärder mot LVU-kampanjen. Deltog gjorde även justitieminister Gunnar Strömmer (M), socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och SKR:s ordförande Peter Danielsson Foto: Claudio Bresciani/TT

Socialstyrelsen får i uppdrag att motverka ryktesspridning och desinformation mot socialtjänsten.
Det är en av regeringens åtgärder mot den pågående LVU-kampanjen.

Ämnen i artikeln:

LVUDesinformationskampanjen mot socialtjänstenSocialsekreterareUlf KristerssonPeter DanielssonSocialstyrelsen

Regeringen har fattat beslut om fyra åtgärder för att bemöta den pågående kampanjen där svensk socialtjänst anklagas för att kidnappa muslimska barn. Det meddelande statsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff på fredagen.

Kampanjen som pågått i drygt ett år har nu fått förnyad kraft, enligt Kristersson.

– Det handlar väldigt ofta om familjer som sprider och får hjälp att sprida bilder och filmer som hävdar att socialtjänsten i Sverige bokstavligt talat kidnappar barn med muslimskt ursprung, sa Kristersson och konstaterade att det handlar om falska påståenden.

En av åtgärderna regeringen nu vidtar är att Myndigheten för psykologiskt försvar får resurser för att stärka sin förmåga att bemöta systematiska kampanjer som sprids mot Sverige.

Därtill får Socialstyrelsen får i uppdrag att motverka ryktesspridning och desinformation riktad mot socialtjänsten, men även att öka kunskaperna om svensk sociallagstiftning i Sverige och utomlands.

– Man måste veta hur svensk lagstiftning fungerar och man ska respektera hur svensk lagstiftning fungerar, sa Kristersson.

För att minska risken för hot vill regeringen även stärka lagstiftningen som skyddar offentligställda och deras personuppgifter. Den pågående utredningen om åtgärder för att minska offentliganställdas utsatthet får tilläggsdirektiv och ska lämna förslag på hur förolämpning mot tjänsteman ska kriminaliseras. 

Dessutom vill man göra det möjligt att ha ordningsvakter inne på socialkontor för att skydda personalen.

Desinformationskampanjen har pågått sedan i december 2021 och riktar in sig på lagen om vård av unga (LVU). Ryktesspridningen tog fart på nätet och spreds som en löpeld bland annat på arabiskspråkiga sociala medier och i kommentarsfält.

Statsministern betonar att kampanjen innebär en fara för socialtjänsten och för de socialsekreterare som hängs ut i sociala medier och får ta emot hot.

– Men det är framför allt farligt för de barn som behöver hjälp.

Lars Larsson/TT

Hanna Odelfors/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev