Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

”S för ett cyniskt spel med människor i behov av hjälp”

Har man rätt att få hjälp att andas utan att få halsen igenproppad med slem? Har man rätt att få hjälp att kunna få i sig näring, om man inte kan äta själv? Svaret borde självklart vara ja, men sedan Socialdemokraterna började skära i LSS-lagstiftningen är det är inte säkert.

Publicerad: 2 juni 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LSSLiberalerna

I flera år har ansvarig minister Åsa Regnérs (S) huvudbudskap varit följande: Antalet timmar som betalas av Försäkringskassan för att bekosta hjälp åt personer med stora funktionsnedsättningar ska minska, punkt och slut. Och i flera år har Liberalerna och funktionshinderorganisationer slagit larm om det djupt omänskliga i den hållningen. Hur det faktiskt drabbar till exempel barn som inte kan andas själva, barn som behöver sondmatas, och deras föräldrar.

Nu står det klart att rekordmånga människor får avslag på sina ansökningar till Försäkringskassan, även de svårast drabbade. Åsa Regnér har i två och ett halvt år suttit på åskådarbänken utan att ta initiativ till förbättringar. Hennes svar blir nu att peka med det magiska trollspöt och säga till kommunerna att: ”de här personerna behöver uppenbarligen hjälp, men vi kommer inte att betala för det. Kommunerna får lösa det bäst de kan.”

Det går emot hela tanken med välfärdssamhället, att vissa rättigheter ska garanteras oavsett i vilken del av Sverige du bor. Det är också att i praktiken begära att kommunerna ska överpröva Försäkringskassans beslut, trots att de har samma lagar att förhålla sig till. För att skyla över de egna misslyckandena tycks Socialdemokraterna anse att kommunerna ska ta lagen i egna händer.

Det behövs en översyn av lagstiftningen. Fokus i utredningen måste vara att personer som har omfattande funktionsnedsättningar ska få möjlighet att i så hög grad som möjligt leva som andra. Inte, som regeringen, säga att oavsett vad människor faktiskt behöver, ska de få mindre hjälp.

Det är de människor med de största behoven av samhällets stöd som får ta smällen av Socialdemokraternas nedskärningspolitik. Det är deras frihet och värdighet som förhandlas bort. Vad Åsa Regnér håller på med är ett cyniskt spel med människor. Detta spel är ovärdigt en välfärdsstat.

Bengt Eliasson, funktionshinderpolitisk talesperson (L)

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LSSLiberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev