måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Regler skärps kring skyddat boende

Publicerad: 26 juni 2023, 11:18

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg under en pressträff på måndagen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

En ny reform som ska stärka våldsutsatta i skyddat boende är tänkt att träda i kraft den 1 mars 2024.

Ämnen i artikeln:

Camilla Waltersson Grönvall

Skyddat boende planeras att föras in i socialtjänstlagen. Detta för att stärka rätten för dem som behöver stöd och skydd till följd av hot, våld eller andra övergrepp.

Regeringen vill också införa krav på tillståndsplikt från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att driva skyddat boende, något som inte krävs i dag.

– Det finns uppgifter om att det finns oseriösa aktörer som driver de här boendena och detta kan förstås få förödande konsekvenser för dem som söker skydd, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) vid en pressträff under måndagen.

Barns rättigheter ska även stärkas på flera punkter.

– Barn ska nu för första gången ses som egna rättighetsbärare där man tidigare varit endast medföljande till den våldsutsatta föräldern, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tidigare riktat kritik mot förslaget på ny lagstiftning och pekat på det behövs mer statliga pengar. Enligt SKR innebär reformerna nya åtaganden som kommer att kosta minst 2,4 miljarder att genomföra.

TT/DS

LÄS MER:

SKR: Pengarna till skyddat boende räcker inte

Ny lag ska hjälpa socialtjänsten sätta in rätt insatser

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev