tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Regeringen vill satsa på fler familjehem

Publicerad: 11 april 2023, 12:10

Socialminister Jakob Forssmed (KD) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen vill satsa på fler familjehem för utsatta barn. I vårändringsbudgeten föreslås därför bland annat 100 miljoner kronor extra för det ändamålet under 2023.

Ämnen i artikeln:

Budget 2023Jakob ForssmedCamilla Waltersson GrönvallSocialstyrelsenSocialtjänstlagenGängkriminalitetGängkriminaliteten

– Vi behöver att fler familjer öppnar upp sina hem för att ge stöd, omsorg och kärlek till de barn som finns i utsatthet, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Han betonar att det i dag råder brist på platser i familjehem för utsatta unga.

Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten att ytterligare 100 miljoner avsätts 2023 för att stärka den statliga subventionen av kommunernas familjehemsplaceringar. Av de 100 miljonerna är 50 miljoner "nya pengar", enligt Forssmed.

– De kan gå till själva placeringen av barn, men också till utvecklingsinsatser i kommunerna för att kunna bedöma fler familjehem och ge stöd till befintliga familjehem, säger socialministern.

För att på längre sikt få fram fler familjehem så ger regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en informationskampanj till allmänheten om bland annat familjehem och jourhem. För det får Socialstyrelsen fem miljoner i år och tio miljoner kommande år.

LÄS MER: Ny forskning: Så ökas tilliten till socialtjänsten

Regeringen avsätter också pengar för att utveckla kommuners stödinsatser till familjehem. Det finns en risk att olämpliga aktörer vill bli familjehem, enligt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

– Därför ska Socialstyrelsen utveckla ett kunskapsstöd till kommunerna när man nu ska rekrytera, utbilda och stötta dessa familjehem, säger hon.

På längre sikt vill regeringen införa ett nationellt register för familjehem. När det kan vara på plats är inte klart.

Regeringen avser även att tillsätta en nationell samordnare för fler kvalitativa placeringar inom den sociala barn- och ungdomsvården.

Förhoppning är att satsningen även ska ha effekt på nyrekryteringen till kriminella gäng.

– Jag tror att bra placeringar i trygga familjehem kommer att kunna bryta den sortens utveckling – absolut, säger Waltersson Grönvall.

LÄS MER: SKR till kommunerna: ”Vi kan inte låsa in barn på institution hur länge som helst”

LÄS MER: Socialstyrelsen: Fem metoder som håller unga borta från brott

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev