Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Regeringen vill ha språkplikt för bidrag

Publicerad: 5 november 2020, 09:40

Ett sådant här bildkort använder de för översättning på förlossningen vid Östra Sjukhuset i Göteborg.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

De som kommer till Sverige och vill ha försörjningsstöd måste utbilda sig i svenska, föreslår regeringen.


Ämnen i artikeln:

Försörjningsstöd

Regeringen, Centern och Liberalerna presenterar i dag en lagrådsremiss med förslag om språkplikt som krav för rätt till försörjningsstöd.

Förslaget, som presenterades redan i december och är en del av januariavtalet, har nu överlämnats till Lagrådet.

Förslaget innebär att dagens krav för försörjningsstöd förtydligas i socialtjänstlagen. För att ha rätt till försörjningsstöd kan socialnämnden i dag begära av den som kan arbeta att denne står till arbetsmarknadens förfogande.

Nu föreslås att den sökande vid behov även är skyldig att delta i svenska för invandrare eller motsvarande utbildning vid folkhögskola för att vara berättigad försörjningsstöd.

Lena Hallengren. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– I Sverige i dag är det många som behöver bli bättre på svenska. Det är en tillgång om man kan flera språk, men det är också ett problem om man inte behärskar vårt gemensamma språk, säger socialminister Lena Hallengren (S), på en pressträff.

– Språkplikt inom försörjningsstödet kommer bidra till att öka språkkunskaperna och förutsättningarna för integration och etablering på arbetsmarknaden.

Enligt utbildningsminister Anna Ekström (S) är svenska språket en viktig nyckel till utbildning, arbete och till att kunna delta aktivt i samhället

Anna Ekström. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Utan ett språk kan du inte göra dig förstådd och du kan inte förstå andra. Det går helt enkelt inte att vara delaktig i vårt samhälle om man inte behärskar språket.

Utrikesfödda kvinnor har ofta större svårigheter att lära sig språket än män, säger Ekström. Att införa ett språkkrav kan därför medföra positiva effekter för dem.

– Att utrikesfödda kvinnor ska ha samma möjligheter att göra samma resa in på arbetsmarknaden som svenska kvinnor gjorde på 1950- och 60-talet är en ödesfråga för vår tid, säger hon.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 april 2021.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Försörjningsstöd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev