måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Oroande att regeringen verkar slagit sig till ro

Vi moderater vill skicka en tydlig signal till socialtjänsten. Vi ska ta fram en nationell handlingsplan för att stärka landets socialsekreterare. Det är samtidigt oroande att vänsterregeringen verkar ha slagit sig till ro.

Publicerad: 24 maj 2016, 12:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenSocialtjänstlagenSocialsekreterare

Replik. De krav Moderaterna ställer finns redan meddelar Åsa Regnér irriterat i ett svar på vår debattartikel. Hur kan det ha undgått ansvarigt statsråd att det just nu är över 70 kommuner som lex Sarah-anmält sig själva för att de anser att det föreligger allvarliga missförhållanden i verksamhet som bedrivs inom socialtjänstens uppdrag?

Detta beror inte på att personalen gör ett dåligt jobb. De utför ofta ett utmärkt och engagerat arbete. Pressen nu är istället alldeles för omfattande på socialtjänsten och dess medarbetare. Många socialsekreterare avslutar sina anställningar på egen begäran. Ofta delvis på grund av att de inte anser sig kunna göra ett bra jobb under rådande omständigheter. Hög stress och låga löner är andra förklaringar.

Regnér skriver dels att regeringen från dag ett arbetat hårt med dessa frågor, dels att avsatta välfärdsmiljarder bör komma socialtjänsten till del och att det förbereds en översyn av socialtjänstlagen. Allt detta vore bra om det överensstämde med verkligheten. Så är emellertid inte fallet.

Regeringen och vänsterpartierna har i riksdagen såväl i april 2015 som i mars 2016 avvisat konkreta förslag att genomföra en översyn av socialtjänstlagen. Förslag som syftat till att ta fram en tydlig ramlag, vilket den var avsedd att fungera som när den togs fram år 1980. Lagen är i dag alltför detaljstyrande och inte anpassad till våra nuvarande levnadsförhållanden.

Vi som bor i Sverige har rätt att ställa krav på att socialtjänsten ska fungera. Vi ska inte sänka kraven på kvalitet på grund av krävande tider. I dag befinner sig svensk socialtjänst i kris. Nio av tio kommuner har svårt att rekrytera socialsekreterare. Arbetsmiljön är för dålig. Hot och våld är vardag. Högarna av ärenden bara växer och växer.

Moderaterna kommer att ta fram en nationell handlingsplan för att stärka Sveriges socialsekreterare. Socialsekreterarna och all personal och ledare inom socialtjänstens verksamheter måste få rimliga förutsättningar att kunna göra sitt jobb. Då behövs det någon som lyssnar. Det tänker vi göra.

Vi tänker inte låta ett av vårt samhälles viktigaste skyddsnät brista itu. En första åtgärd som regeringen i samverkan med oss kan genomföra nu, på en gång, är en tillfällig flyktingpaus. Den kan ge ett nödvändigt andrum. Som kan bidra till att socialtjänsten kan komma ikapp med eftersatt arbete och de omfattande utmaningar som vi ser prov på just nu.

Tomas Tobé, partisekreterare (M)

Cecilia Widegren, riksdagsledamot Skaraborg, socialpolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev