Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Ny statistik: Allt fler förlorar sin personliga assistans

Över hela landet förlorar medborgare den personliga assistans som gör det möjligt att leva ett värdigt liv i frihet. Regeringens åtgärder för att stoppa detta har ingen effekt, visar ny statistik som Liberalerna tagit fram.

Publicerad: 3 juli 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LSSLiberalernaSocialdemokraterna

Svårt funktionshindrades möjlighet att få personlig assistans för att leva ett drägligt liv försämras allt mer. Regeringens åtgärder för att stoppa detta har ingen effekt, visar ny statistik som Liberalerna presenterar under måndagen.

Statistiken, som vi låtit riksdagens utredningstjänst ta fram, är baserad på siffror från Försäkringskassan. Den visar att från 2015 fram till i juni 2018 har knappt 10 procent av landets assistansanvändare förlorat sin statliga assistans.

Siffrorna blir än mer dramatiska när de bryts ned på kommunnivå. Det är inte ovanligt att upp till 25–30 procent av assistansanvändarna i kommuner runt om i landet mist sin statliga assistans. I Vaggeryd har 33 procent och i skånska Bjuv har 31 procent förlorat assistansen. I Svedala är det 29 procent, i Avesta 29, i Tibro 28, i Skellefteå 26, i Timrå 26 och i Jönköping är det 24 procent. Det är en mycket sorglig läsning.

Över hela landet förlorar alltså medborgare den personliga assistans som gör det möjligt att leva ett värdigt liv i frihet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har hela tiden hävdat att assistanskrisen beror på att domstolarna tolkar lagen fel och att regeringen inte har någon skuld. Detta är en chimär. Sanningen är att regeringen låtit detta ske medan man stillatigande tittat på. Alla regeringar har en plikt att gällande lagstiftning fungerar som lagstiftaren tänkt.

Vid årsskiftet insåg regeringen det ohållbara i assistanskrisen och presenterade ett åtgärdspaket som de hävdade skulle sätta stopp för den tysta katastrofen. Föräldrar till barn med svåra funktionsnedsättningar skulle inte längre behöva oroa sig för att deras barn  inte skulle få hjälp att andas eller hjälp att äta.

De siffror vi nu presenterar visar på ett brutalt sätt att regeringens åtgärdspaket inte hjälpt de utsatta barnen, de sönderstressade familjerna eller alla andra som lever med djup ångest för att de inte ska få behålla sin assistans.

Faktum är att fler också fortsätter att förlora sin assistans. Inte sedan januari 2008 har
antalet personer med statlig assistans varit så lågt som i dag.

Samtidigt som assistanskrisen pågår skryter finansminister Magdalena Andersson (S) om hur bra det går för svensk ekonomi – hur överskotten stigit och förväntas stiga de kommande åren. Det är överskott som de som förlorat sin livsviktiga assistans bidragit till – men som de inte får ta del av. Tvärtom. I 13 av landets län har fler än mellan 11 och 20 procent förlorat sin personliga assistans.

Från Liberalernas sida har vi kraftfullt kritiserat regeringen för att inte ta assistanskrisen på allvar. Det duger inte att hänvisa till en utredning som i bästa fall blir färdig i höst och vars förslag kan genomföras först om två eller tre år. Regeringen borde långt tidigare agerat resolut. De borde ha lyssnat på nödropen från medborgare runt om i landet.

Men ingenting har skett. I stället har regeringen gjort tafatta försök att skylla assistanskrisen på tidigare regeringar, medan de undvikit att hjälpa de som förlorar möjligheterna att leva sina liv som de vill. Den färska statistiken visar att situationen är alarmerande. Vi har inte tid att vänta på utredningar – det krävs åtgärder i dag.

Till skillnad från regeringen har vi liberaler avsatt pengar i vår budget för att säkra att människor ska få leva i frihet. Ytterligare fyra år med en S-ledd regering kommer i stället leda till att den personliga assistansen får såpass omfattande skador att de blir svåra att reparera.

Sverige behöver en ny regering. En regering som står upp för alla medborgares rätt att leva sina liv i frihet.

Bengt Eliasson, talesperson i funktionshinderpolitiska frågor (L)

Så här många har i ditt län förlorat sin personliga assistans från 2015 till juni i år

Stockholm 8,8 procent

Uppsala 8,6

Södermanland 7,5

Östergötland 11

Jönköping 22,9

Kronoberg 17,3

Kalmar 11,4

Gotland 8,2

Blekinge 11,2

Skåne 9,7

Halland 10,2

Västra Götaland 8,4

Värmland 4,0

Örebro 7,6

Västmanland 7,1

Dalarna 2,8

Gävleborg 12

Västernorrland 11,8

Jämtland 20

Västerbotten 14,3

Norrbotten 11,9

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev