fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

MP: Ställ inte hemlösa mot EU-migranter

Sverigedemokraterna har fel när de påstår att Stockholms stad glömmer bort hemlösa stockholmare eftersom vi även hjälper utsatta EU-medborgare. Att ställa utsatta grupper mot varandra har aldrig skapat ett bra samhälle.

Publicerad: 10 februari 2016, 08:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Insatserna mot hemlöshet har inte minskat och kommer inte att minska för att Stockholms stad även gör insatser för andra utsatta grupper.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietHemlöshetUtanförskapBostadsbristen

REPLIK: I Stockholms stad finns ungefär 2 700 personer som är folkbokförda i kommunen och som räknas som hemlösa. Av dessa är det ungefär hundra personer som sover utomhus av olika skäl.

Vår målsättning är att ingen ska sakna bostad i Stockholm och att vi i Stockholms stad ska göra allt vi kan för att hjälpa människor som lever i hemlöshet.

Stockholms stad har sedan 1999 en tak-över-huvudet-garanti för kommuninvånarna, något som jag skulle önska fanns i alla kommuner.

Garantin innebär att den som inte själv kan ordna nattlogi och som kontaktar socialtjänsten före klockan 24 får en sovplats över natten.

Staden lever i dagsläget upp till garantin och ska även fortsättningsvis göra det. Boenden som erbjuds finns på härbärgen och lågtröskelboenden och i form av försöks- och träningslägenheter samt genomgångsbostäder.

På härbärgen ska en person inte bo i mer än högst 30 dagar innan hen blir erbjuden ett mer långvarigt boende. Härbärgesplatserna är inte tänkta som en långsiktig lösning utan som ett akut boende för att ge människor tak över huvudet.

Stockholms stad gör även insatser för utsatta EU-medborgare som befinner sig i staden.

Sverigedemokraternas påstående (Dagens Samhälle 27 januari) om att stödet till hemlösa kommuninvånare har minskat till följd av detta är dock helt felaktigt.

De insatser som görs för stadens hemlösa sker parallellt med insatserna för utsatta EU-medborgare, de har inte minskat för att insatserna för EU-medborgare har ökat.

Att mot bakgrund av stadens omfattande arbete mot hemlöshet säga att socialtjänsten har ”rasat ihop” är ett minst sagt förvånande påstående.

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm satsar stora resurser på socialtjänsten för att förstärka arbetet för utsatta grupper och staden lägger varje år uppskattningsvis en halv miljard kronor på att motverka hemlöshet bland kommuninvånarna.

I Sverigedemokraternas budgetförslag för Stockholms stad 2016 nämns inte hemlöshet överhuvudtaget och partiet skär dessutom ned på socialnämndens och stadsdelarnas resurser med 125 miljoner kronor, nedskärningar som riskerar att slå mot stadens hemlösa och andra utsatta.

Budgetförslaget ligger dock i linje med hur Sverigedemokraterna agerar på riksnivå, där partiet har lagt en budget med nedskärningar hos kommuner och landsting med 53 miljarder kronor. Nedskärningar som skulle slå mycket hårt mot välfärden om de genomfördes.

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm kommer att fortsätta att prioritera arbetet mot hemlöshet.

Insatserna mot hemlöshet har inte minskat och kommer inte att minska för att staden även gör insatser för andra utsatta grupper.

Stockholm ska vara en stad som arbetar hårt med att motverka hemlöshet. Och vi ska vara en stad som står upp för medmänsklighet och solidaritet och som värnar människors lika värde. Det behövs i dag mer än någonsin.

Åsa Lindhagen, socialborgarråd (MP) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev