fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Miljoner att söka för att stötta gängavhoppare

Publicerad: 13 augusti 2021, 08:39

Polisen uppmanar kommunerna att söka pengar för att hjälpa dem som vill lämna ett kriminellt liv.

Foto: Christine Olsson/TT

Att hjälpa personer som vill lämna kriminella gäng är dyrt för kommuner. Men det finns pengar att söka. Fem miljoner kronor delade Polismyndigheten ut för att stötta avhopparverksamhet under förra året.

Ämnen i artikeln:

GängkriminalitetPolisenKriminalitetSocialtjänstenKommunerAvhoppareBrottsförebyggande

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Svenska Dagbladet skriver att Polismyndigheten under 2020 hade 10 miljoner kronor att fördela till kommuner och organisationer som hjälper gängkriminella att hoppa av. Hälften av pengarna användes för att bistå tolv avhoppare, det vill säga nästan en halv miljon kronor per person. I år ökar summan till 15 miljoner kronor.

De statliga pengarna går till kommuner och organisationer och används till exempel för att hjälpa personen att flytta, få sekretessmarkerade personuppgifter och behandling mot missbruk.

Enligt uppgifter från Göteborgs stad kan det kosta 1,2–1,3 miljoner kronor per år att hantera en avhoppare.

Susanne Gosenius, brottsoffer- och personsäkerhetssamordnare i region Syd, poängterar hur viktigt det är att kommuner söker och använder sig av det statliga stödet.

– Det finns en jättestor okunskap i vissa kommuner om att de har ansvar för avhoppare, enligt socialtjänstlagen. Det finns stöd, men man söker inte, säger hon till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev