Socialtjänst
Lång väntan på skuldrådgivning – vissa får vänta i ett halvår
Publicerad: 20 april 2023, 11:52
Kommunerna har enligt lag ansvar för att hjälpa människor som inte kan betala sina skulder, men resurserna varierar.
Foto: Jessica Gow/TT
Falköpingsbor som vill ha kommunens råd kring budget och skulder får vänta nästan ett halvår. Ytterligare 26 kommuner har längre väntetider än de fyra veckor som Konsumentverket anser är smärtgränsen, visar ny kartläggning.
Kommunerna har enligt lag ansvar för att hjälpa människor som inte kan betala sina skulder. Men enligt en kartläggning som Konsumentverket har gjort är kommunernas resurser för budget- och skuldrådgivning inte anpassade efter behovet.
Kommuner som har en hög andel invånare med skulder hos Kronofogden erbjuder mindre rådgivningstid. Räknat per skuldsatt invånare ges i genomsnitt drygt två timmar budget- och skuldrådgivning, men tiden varierar mellan en minut och över åtta timmar.
Ljusnarsberg har störst andel skuldsatta invånare. Där har 9,1 procent av befolkningen en skuld hos Kronofogden. Lomma har lägst andel: 0,8 procent.
Väntetiderna till ett första besök har minskat i 93 kommuner och ökat i 83, sedan den förra kartläggningen för två år sedan. Den genomsnittliga väntetiden till ett första besök är knappt tre veckor och de allra flesta kommuner har högst fyra veckors väntetid.
Men i 27 kommuner är väntetiderna längre. Falköpingsborna får vänta 24 veckor på ett första besök. I Gullspång och Mariestad är väntetiden 20 veckor.
Utredaren Margareta Lindberg på Konsumentverket tror att trycket på den kommunala budget- och skuldrådgivningen kommer att öka framöver.
”Säkert blir det fler som kommer att behöva ekonomisk rådgivning på grund av högre levnadskostnader och stigande räntor”, säger hon i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Ökat tryck på kommunernas skuldrådgivare – ”Nya grupper som tar kontakt”