fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Kylan – ett reellt hot mot Sveriges hemlösa!

Just nu biter iskylan sig fast i hela landet. För den som har ett hem att värma sig i blir vargavintern bara ett samtalsämne. Men för den som lever i hemlöshet blir kylan ett reellt hot. Läget är akut – människor riskerar att frysa ihjäl på stadens gator. Därför sätter just nu Stadsmissionerna, runt om i landet, in extrastöd för att kunna ge fler akut hjälp när nöden är som störst, skriver Lotta Säfström, ordförande Sveriges Stadsmissioner.

Publicerad: 1 mars 2018, 15:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenBostad förstKommunerRegeringenHemlöshetCivilsamhälletBostäder

Enligt Socialstyrelsens kartläggning 2017 befinner sig drygt 6 000 personer i akut hemlöshet. Det är en 30 procentig ökning jämfört med senaste mätningen 2011. Då räknas inte EU-medborgare in, inte heller papperslösa och ensamkommande barn som ”försvunnit”.

Vi på stadsmissionerna runt om i landet möter dagligen mer än 5 000 personer som söker värme, stöd och hjälp. Utöver ett varmt mål mat finns möjlighet till vägledning – för den som vill och orkar – ut ur sin utsatta situation. Många gånger handlar det om människor som fallit mellan stolarna och inte får den hjälp de har rätt till av myndigheterna. Eller där ärendena är så komplexa att samarbetet mellan vård, socialtjänst, fastighetsägare och andra inte fungerat och räckt till.

Flera stadsmissioner håller just nu extra nattöppet. Exempelvis i Kalmar där den dagöppna verksamheten har öppnat värmestuga om natten. I brist på annat får man sova på soffor och luftmadrasser. Eller i Stockholm där man håller extraöppet nattetid i en av dagverksamheterna och varje natt tar emot ett 60-tal personer i akut hemlöshet. Deltagarna hänger generellt kvar litet längre än vad de brukar i våra verksamheter, som till exempel på Café David, Skåne Stadsmission, där man stannar till sen eftermiddag för att slippa gå ut i kylan.

Varma kläder, vantar och värmande måltider delas ut till behövande runtom i landet, av stadsmissionerna och andra organisationer och kyrkor. Civilsamhället öppnar upp för att människor i hemlöshet ska ges värme och trygghet i kylan.

Hjälplösheten för människor i hemlöshet blir extra kännbar när vintern är som hårdast och behovet av akut hjälp är som störst. Men hopplösheten finns där alla dagar - för utan ett hem finns ingen möjlighet att lösa andra delar av livets pussel. Att få eller behålla ett arbete är svårt, att sköta hälsan och hygienen blir nästintill omöjligt. Den som hamnar i hemlöshet mår snabbt psykiskt dåligt och riskerar att hamna i ett missbruk.

Bostadsmarknaden är som vi alla vet en trång sektor för svensk välfärd och utveckling. Unga som ska etablera sig på bostadsmarknaden, nyinflyttade, nyskilda, nyanlända är flera grupper som har det särskilt svårt. Om du ligger efter med hyran med bara någon tusenlapp kan du bli vräkt. Ännu värre är det för den som mår psykiskt dåligt, lider av missbruk eller på andra sätt står utanför.

Vi inom Sveriges Stadsmissioner ser att det offentliga behöver ta ett mycket tydligare ansvar för människor i hemlöshet. Ett sätt är tak över huvud-garanti i varje kommun. Kommunens ansvar behöver stärkas genom nationell uppföljning och gemensamma riktlinjer. Det finns framgångsrika metoder som exempelvis Bostad Först.

För den som vill hjälpa människor som lider och riskerar att förfrysa i iskylan – bjud på en kaffe, skänk värmande kläder, välkomna obetalande gäster till ditt kafé, eller skänk till organisationer som stödjer människor i hemlöshet och utsatthet.

För Sveriges regering och politiker: säkerställ bostad som en medborgerlig och mänsklig rättighet som inte kan villkoras. Anta en nollvision för hemlöshet och en nationell hemlöshetsstrategi. Bara om de mest grundläggande samhällsfunktionerna fungerar för alla kan vi värna de mänskliga rättigheterna och ett samhälle som är tryggt och inkluderande för alla.

Lotta Säfström, ordförande Sveriges Stadsmissioner

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev