Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Kungsbacka vill neka IS-återvändare stöd

Publicerad: 22 september 2021, 08:26

Svenska IS-kvinnor som utvisats ur Syrien landade på Arlanda i början av september. Kungsbackas kommunstyrelseordförande Lisa Andersson (M) menar att kommunens nya beslut ska ses som ett ställningstagande mot IS-återvändare.

Foto: Fredrik Persson/TT, MATHIAS BERGELD

Kommunstyrelsen i Kungsbacka har beslutat att personer som understött eller deltagit i terrorism inte ska få stöd av kommunen i någon form, skriver Norra Halland. Hur det ska gå till ska utredas.


Ämnen i artikeln:

IS-återvändarnaSocialtjänsten

Sverigedemokraterna har för andra gången lagt fram ett förslag till kommunstyrelsen om att personer som anslutit sig till Islamiska staten (IS) och sedan återvänt till Sverige inte ska få något stöd av socialtjänsten i Kungsbacka. Detta är tänkt att avskräcka dem från att bosätta sig i kommunen.

När förslaget togs upp i kommunstyrelsen i går, tisdag, röstade Moderaterna ja. Därmed gick förslaget igenom. Personer med kopplingar till terrorism ska inte ”erhålla stöd från kommunen i någon form”.

LÄS MER: ”Även IS-resenärer har rätt till stöd”

Kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M) säger i en intervju med Norra Halland att beslutet är ”ett ställningstagande” och att det i praktiken kan bli svårt att förvägra någon stöd av socialtjänsten. 

– Bor de här går det ju inte att neka. Men det är detta som får utredas, säger Lisa Andersson till Norra Halland.

Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna röstade emot förslaget medan Liberalerna vill utreda frågan ytterligare.

 

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev