söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Kostnadskontroll och utveckling går hand i hand

Det är vår skyldighet som regering att se till att varje krona som betalas in i välfärden hamnar rätt. Därför måste vi utreda varför kostnaderna för assistansersättningen och LSS dubblerats. Det är en förutsättning och ingen motpol till förbättrad kvalitet.

Publicerad: 1 juni 2016, 08:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När vi får signaler från medborgare som upplever att de inte får det stöd de behöver, att det blivit tuffare än det var förut att till exempel få ledsagning, då måste vi agera, skriver Åsa Regnér.


Ämnen i artikeln:

LSSAssistansFunktionsnedsättningEkonomiLSS-utredningen

Replik. Maria Persdotter från RBU skriver i en replik till mig att regeringens utredning av LSS och assistansersättning har fel fokus. Budskapet är att utredningen borde släppa den del av utredningen som handlar om kostnader och istället fokusera på att göra LSS och assistansersättningen bättre. Det är inte första gången jag ser den motsättningen målas upp, mellan å ena sidan kostnadskontroll och å andra sidan kvalitet. Men de är inga motpooler.

En god kostnadskontroll är en förutsättning för att kunna utveckla insatserna inom LSS och assistansersättningen och se till att fler får rätt stöd. Syftet med utredningen är tydligt formulerat: ”att skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling av insatsen personlig assistans och att få till stånd mer ändamålsenliga insatser i LSS samt att lagstiftningen ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet”. Vi måste alltid veta att varje krona som vi som medborgare betalar in i välfärden också hamnar rätt. Legitimiteten i den svenska modellen vilar i det förtroendet mellan stat och medborgare.

Som regering är det vårt uppdrag att se till att det fungerar. När vi ser att kostnaderna för assistansersättningen på 10 år dubblerats, utan att antalet nya brukare ökat i alls samma utsträckning, då måste vi agera. När statliga utredningar och rapporter påtalar att det finns starka vinstincitament som riskerar att dra upp kostnaderna och att det dubbla huvudmannaskapet skapar otydlighet, då måste vi agera. När vi får signaler från medborgare som upplever att de inte får det stöd de behöver, att det blivit tuffare än det var förut att till exempel få ledsagning, då måste vi agera. Det gör vi nu.

Utredningen ska titta på kostnader, men det ska också stärka barnperspektivet och jämställdheten. Den ska främja jämlikhet och delaktighet. Den ska se till att träffsäkerheten ökar. Jag ser fram mot att följa arbetet och få förslag på hur assistansutvecklingen och LSS kan moderniseras på ett långsiktigt hållbart sätt.

Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev