tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Kommunen ska göra hembesök hos bidragstagare

Publicerad: 23 november 2021, 11:50

Alliansstyret i Kungsbacka vill kontrollera den som heltidsförsörjs av bidrag hårdare genom fler hembesök, säger Emanuel Forsell (M) i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden.

Foto: CIPRIAN GORGA

Kungsbacka skärper kontrollen av bidragstagare. Kommunen ska göra fler hembesök och kommer betala ut stödet till kvinnan i familjen, rapporterar SVT Halland. De nya reglerna kritiseras av oppositionen.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstlagenBidragFörsörjningsstöd

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Alliansstyret i Kungsbacka vill kontrollera den som heltidsförsörjs av bidrag hårdare genom fler hembesök, säger Emanuel Forsell (M) i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden. Tidigare har stödet betalats ut till mannen i hushållet, nu ska kvinnan istället få pengarna. 

– Det finns fall historiskt där det faktiskt är mannen som nästan helt äger kontrollen över ekonomin och familjen. Genom att få pengarna på fickan är det lättare för fler kvinnor att bryta sig loss från till exempel våldsamma relationer, säger Emanuel Forsell till SVT Halland.

LÄS MER: Färre fick socialbidrag – trots ökad arbetslöshet

Enligt socialtjänstlagen behövs samtycke från den enskilde för att socialtjänsten ska få göra hembesök. I Kungsbacka ska den som nekar hembesök utredas. Socialdemokraterna är kritiska till detta och anser att de nya reglerna kommer att bli svåra att tolka för kommunens socialsekreterare. 

Rickard West (S) är ledamot i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden och säger att alliansen vill signalera att de jagar bidragstagare, trots att få lever på bidrag i Kungsbacka.

Södertäljes socialtjänst har redan infört rutinmässiga hembesök, vilket försvårat för exempelvis skenskilsmässor. ”Ekonomiskt bistånd betalas i hög grad ut felaktigt”, har kommunens säkerhetschef sagt till Dagens Samhälle. 

LÄS MER: Hela listan: Här är kommunerna med flest erfarna barnutredare. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev