onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Kommunalrådet: "Ett chocktillstånd uppstår"

Publicerad: 9 juli 2021, 07:07

Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Handberg på Örebro flygplats. Foto: Jeppe Gustafsson

Nio personer från den lokala fallskärmsklubben omkom i flygkraschen i Örebro. Nu börjar arbetet med att stötta de anhöriga och närstående.

Ämnen i artikeln:

PolitikerRegion Örebro län

Fallskärmshopparflyget havererade strax efter start vid klockan 19.20 på torsdagskvällen och fattade därefter eld. Strax före halv två på natten bekräftade polisen att samtliga ombord omkommit.

Många anhöriga och medlemmar i den lokala fallskärmsklubben samlades under kvällen bakom polisavspärrningarna vid flygklubbens lokaler.

– Det är en lokal föreningsverksamhet som har drabbats av en väldigt stor olycka. Det är ett chocktillstånd som uppstår, säger kommunstyrelsens ordförande Kenneth Handberg (S), på plats vid haveriområdet.

Kommunens viktigaste uppgift är att samordna stödet till de anhöriga, säger han. Men kommunen försöker också att få sig en helhetsbild av vad som sker.

– Vi försöker samordna informationen och vilka insatser som görs med polisen och räddningstjänsten, så att ingenting faller mellan stolarna i ett sådant här läge, säger Kenneth Handberg.

Svenska kyrkan i Örebro kommer att ha åtminstone en kyrka öppen, med präst och diakon på plats, från klockan 9 på fredagen. Hittills är det beslutat att S:t Nicolai kyrka i centrala Örebro tar emot besökare som söker stöd med anledning av olyckan.

Svenska kyrkan har också flera präster på plats ute vid flygplatsen under natten.

– Det är ett tungt uppdrag, absolut, men det var flera av våra erfarna präster som åkte ut för att finnas där för de anhöriga. Det finns säkert också personal ute vid flygplatsen som mår dåligt i den här situationen, säger Eva-Marie Lennartsson, personalchef i Örebro pastorat.

Statsminister Stefan Löfven skriver i ett uttalande till TT att regeringen står i tät kontakt med berörda myndigheter:

”Det är med stor sorg och bestörtning jag i kväll har tagit del av de tragiska uppgifterna om flygkraschen i Örebro.”

”Jag tänker på de drabbade, på deras familjer samt nära och kära i denna mycket svåra stund. Jag vill uttrycka mitt djupaste deltagande i deras sorg”, skriver Löfven.

Det blir en tung dag på jobbet i morgon, konstaterar han.

Jonas Grönvik/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev