Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Kommun hinner inte med barnutredningar – anmäler sig själv

Publicerad: 16 december 2021, 11:35

500 fler orosanmälningar i år jämfört med 2020 gör att barnutredarna i Katrineholm inte hinner med.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Katrineholms kommun har anmält sig själv till Ivo enligt lex Sarah. Orsaken: Så många orosanmälningar att personalen inte hinner med.


Ämnen i artikeln:

BarnperspektivetSocialsekreterare

Katrineholms kommun har sett en kraftig ökning av antalet orosanmälningar, från drygt 1 800 förra året till 2 300 hittills i år, rapporterar Sveriges Radio P4 Sörmland

Trots att två konsulter tagits in har personalen på socialförvaltningen inte hunnit med att ta hand om alla anmälningar. 33 utredningar har saknat handläggare och nu har kommunen anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg. 

Anna Bergström, enhetschef för barn och unga på socialförvaltningen, beskriver situationen som väldigt bekymmersam: 

– Det är absolut inte bra att det finns barn här i Katrineholm som inte får en handläggare så snabbt som de ska. Mina handläggare och verksamhetsledare sliter jättehårt. Jag måste hela tiden gå en balansgång så att de inte bränner ut sig, säger hon till P4 Sörmland. 

Enligt radiokanalen har kommunen inte lyckats rekrytera nya socialsekreterare och tittar nu på om andra personalkategierer kan ta över vissa arbetsuppgifter. 

LÄS MER: Här är kommunerna med flest erfarna barnutredare 

Lex Sarah

En lex Sarah-anmälan görs vid allvarliga missförhållanden eller om det funnits risk för allvarliga missförhållanden inom verksamheter som bedriver socialtjänst.

Det är personal inom verksamheten eller verksamheten själv som kan anmäla till Ivo. Brukare eller patienter kan inte anmäla enligt lex Sarah.

 

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev