Socialtjänst
JO kritiserar socialtjänst för slentrianmässiga hembesök – ”Allvarligt”
Publicerad: 26 april 2023, 09:27
Göteborgs stad använder Islandsmodellen för att effektivisera socialtjänstens och polisens arbete för att hjälpa barn som far illa. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Justitieombudsmannen ger Göteborgs stad skarp kritik för hur den så kallade Islandsmodellen använts. Hembesök har gjorts innan en utredning startats – det är allvarligt och inger oro, enligt JO.
Islandsmodellen bygger på ett effektivare samarbete mellan olika myndigheter – som polis och socialtjänst – i syfte att snabbt hjälpa barn som utsätts för eller bevittnar våld i hemmet.
Göteborgs stad var först i landet att införa metoden, den används även i Stockholm. JO har utrett hur modellen tillämpas och kritiserar Socialnämnden Centrum i Göteborg, som inte följt sina egna riktlinjer. Vid två av totalt tre granskade ärenden inledde socialtjänsten en utredning först efter att hembesök gjorts – när det enligt de egna riktlinjerna skulle ha gjorts före besöket. ”Det är givetvis oacceptabelt och nämnden förtjänar kritik för detta”, skriver JO.
Hembesök innebär alltid ett integritetsintrång och ska därför enbart ske efter noga övervägande samt utredning. Checklistor och rutiner kan vara väldigt viktiga för att insatserna sker korrekt, men personalen behöver också regelbunden utbildning i regelverken, enligt JO.
Justitieombudsmannen skriver i sitt beslut att hembesök inom ramen för Islandsmodellen tycks ske slentrianmässigt och enbart på grund av att ärendet handläggs inom modellen. ”Detta är naturligtvis allvarligt och inger även viss oro för socialtjänsternas fortsatta arbete enligt modellen”, skriver utredaren som kommer att följa den framtida utvecklingen och tillämpningen av strategin.
Minoritetstyret S-V-MP vill införa Islandsmodellen i Västra Götalandsregionen. Partierna skriver i ett pressmeddelande att regionfullmäktige väntas klubba beslutet senare i vår.
LÄS MER:
”Inte upplevt något liknande” – nya metoden ska stoppa barn från att begå våldsbrott
Ny forskning: Så ökas tilliten till socialtjänsten
Tätt samarbete får unga att välja bort gängen – ”Blivit naturligt att ringa polisen”