Socialtjänst
Jan Jönsson kritisk till avskaffade allvarssamtal: ”De här barnen behöver hjälp”
Publicerad: 27 januari 2023, 10:05
Den 28 december besköts en fasad och en lägenhetsdörr i Gubbängen. En 15-åring och en 14-åring är misstänkta. Jan Jönsson (L) tror att allvarssamtal med polisen är en väg att fånga upp unga kriminella. Foto: Simon Hastegård/Henrik Montgomery/
Allvarssamtal är en viktig del i att fånga upp kriminella barn och ungdomar. Det anser tidigare socialborgarrådet i Stockholm, Jan Jönsson (L), som beklagar att det nya styret inte går vidare med modellen. Samtidigt är han självkritisk till att han inte drivit frågan om fler SiS-platser tillräckligt hårt.
Så kallade allvarssamtal, där polis och socialtjänst kallar föräldrarna till barn som misstänks för brott, infördes 2019 i Stockholm av det tidigare blågröna styret. Men bland annat med hänvisning till att polisen inte alltid prioriterade att vara med har det nya rödgröna styret släppt kravet på stadsdelarna att genomföra sådana samtal.
Dåligt, inte minst med tanke på den senaste tidens många skjutningar och sprängningar i kommunen, tycker Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd och tidigare socialborgarråd i Stockholms stad.
– Man kan kanske vara kritisk till modellen, men man kan ju inte säga att nu tar vi bort den och ersätter den inte med något annat. För de här barnen behöver ha hjälp snabbt som ögat, säger han.
Nya social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) lyfte häromdagen i Dagens Samhälle att vissa stadsdelar i stället arbetar med orossamtal utan polisen. Men Jan Jönsson anser med hänvisning till utvärderingar och forskning att polisens medverkan är viktig. Han hoppas att det blir ett krav att polisen ska vara med om regeringen går vidare med förslaget i Tidöavtalet att samtal ska göras inom 24 timmar efter ett gripande.
LÄS MER: Alexander Ojanne (S): ”Allvarssamtalen ibland kontraproduktiva”
Att polisen i Stockholm inte alltid deltagit är Jan Jönsson kritisk till.
– Jag konstaterar att det nog var en felprioritering. Polisen har de senaste veckorna sagt att de inte riktigt har koll på de här unga människorna som spränger och skjuter med automatvapen. Det talar ju för att polisen borde involveras mycket mer på ett tidigare stadium än när barnen blir straffmyndiga.
I senaste våldsomgången finns flera barn och ungdomar bland de misstänkta gärningsmännen. Vad önskar du att ni gjort annorlunda under perioden du var socialborgarråd?
– Vi kanske skulle ha varit snabbare på att omhänderta barn. Det är hela tiden en avvägning i hur mycket man ska använda tvång. Och en avvägning mot kostnad, förstås. Ibland gav vi kanske inte gav socialtjänsten förutsättningar att ha så långa placeringar som hade behövts, säger Jan Jönsson som också konstaterar att han hade kunnat vara mer högljudd i budskapet till regeringen om det behövs fler platser på Statens institutionsstyrelses (SiS) boenden.
Till det nya rödgröna styret skickar han med att det behövs mer pengar än de avsatt för externa placeringar av våldsamma och kriminella ungdomar.
– De säger att vi ska jobba förebyggande och jag säger att man måste göra både och. De unga som kastar handgranater och skjuter på privatpersoners dörrar kommer inte att påverkas av förebyggande arbete i förskolan.
På torsdagen kom regeringen med fler besked om hur de vill bekämpa gängbrottsligheten. Bland annat att skola och socialtjänst ska kunna dela mer information med polisen och att domstol ska pröva fler fall där den misstänkta gärningsmannen är under 15 år.
Men Jan Jönsson vill se mer från regeringen där hans eget parti sitter med.
– Platsbristen på SiS-hem är verkligen så alarmerande som Alexander Ojanne beskriver. Det måste den här regeringen snarast prioritera upp. Man har varit så inriktad på hårdare fängelsestraff och minskad straffrabatt, och inte gjort några anslag för att förstärka Sis eller socialtjänsten. Det är lätt att säga att nu skickar vi fler poliser, men jag hör ingen som säger nu går vi ut med en nationell satsning på socialtjänsten.
LÄS MER: Vision: Kommunanställda sprider ibland falska påståenden om socialtjänsten