Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Ivo utreder socialtjänsten efter kvinnomord

Publicerad: 17 augusti 2021, 10:44

Ivo har nu beslutat att inleda en egen tillsyn för att få klarhet i Motala kommuns agerande.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ska nu göra en egen granskning av omständigheterna kring mordet på en kvinna i Linköping i våras.


Ämnen i artikeln:

BrottIVO

I april mördades en kvinna på resecentrum i Linköping. Hennes före detta man misstänks för dådet. Händelsen väckte liv i debatten om våld mot kvinnor och socialtjänsten utsattes för hård kritik. 

Mordet skedde när kvinnan och mannen båda var kallade till möten samma dag hos socialtjänsten i Motala. Deras barn var omhändertagna och bodde i familjehem i Motala och Tranås.

Socialtjänsten i Motala kom i sin utredning fram till att man inte kunde ha agerat annorlunda vid tiden för mordet.

– Vår granskning av handläggningen visar att vi inte hade uppgifter som gjorde att vi kunde handlägga det här på ett annat sätt utifrån ett säkerhetstänk. Vår bedömning är att vi inte har brustit i vårt uppdrag, säger Camilla Ring, sektionschef för barn och ungdom inom socialtjänsten i Motala.

– Däremot ansåg vi att det självklart var väldigt allvarligt att en person blev dödad i samband med att hon skulle träffa oss. Därför gjorde vi en lex Sarah-anmälan i juli.

Ivo har nu beslutat att lägga ned lex Sarah-anmälan och inleda en egen tillsyn för att få klarhet i Motala kommuns agerande vid tiden för mordet på kvinnan.

LÄS ÄVEN: Intervju med Märta Stenevi:  ”Ett djupt samhällsproblem att pojkar och män fostras att slå”. 

LÄS ÄVEN: Ökat våld i nära relationer i var tredje kommun. 

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

BrottIVO

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev