måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

I Stockholm ska inte äldre behöva leva på gatan

Vi liberaler vill se till att fler äldre som vill kan få bo på äldreboende och att de platser som står tomma kan användas för de äldre som är i akut behov av bostad. Vi vill på längre sikt utforma boenden med olika inriktningar så att även äldre hemlösa får ett tryggt boende. Dessutom måste skyddsnäten för äldre människor förbättras.

Publicerad: 12 april 2018, 08:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ingen äldre ska tvingas till ett liv i hemlöshet.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

HemlöshetPensionärerÄldreSLLLiberalerna

De senaste dagarna har SVT rapporterat om hemlösa äldre människor på Sveriges gator. 67-årige Martin blev hemlös efter en separation och idag försöker han sova på pendeltåg och tunnelbanor. 73-åriga ”Astrid” tillbringar nätterna på nattöppna hamburgerhak. Många i reportagen vittnar om den besvikelse de känner över att samhällets skyddsnät inte fanns där för dem, när de efter ett hårt arbetsliv behövde hjälp.

Ingen äldre ska behöva vara hemlös. Det är stötande att det finns äldre i Stockholm som inte har någonstans att bo – samtidigt som det finns 120 lediga platser på servicehus runt om i staden, enligt stadens senaste mätning.

Vi liberaler vill se till att fler äldre som vill kan få bo på äldreboende och att de platser som står tomma kan användas för de äldre som är i akut behov av bostad. Vi vill på längre sikt utforma boenden med olika inriktningar så att även äldre hemlösa får ett tryggt boende. Dessutom vill vi förbättra skyddsnäten för äldre människor. Det är svårt att föreställa sig en större ofrihet än att inte ha någonstans att bo, ingen dörr att stänga om sig, ingen plats att förvara sina minnessaker, ingen möjlighet att bjuda familj och vänner på middag. Ingen ska behöva känna så.

Enligt Socialstyrelsens kartläggning 2017 befinner sig 1400 män och 500 kvinnor över 65 år i hemlöshet i Sverige. Redan 2015 slog tjänstemännen i Stockholm larm om att det behövdes fler boendeplatser för hemlösa äldre personer.

Stadsdelsförvaltningarna i innerstaden larmar nu om att situationen håller på att bli akut. Det är ett rop som de styrande vänsterpolitikerna i Stockholm inte har lyssnat på. Efter snart fyra år har man endast börjat utreda att bygga ut akutboenden, och skapat fem nya boendeplatser inom projektet Bostad Först. Det är inte tillräckligt när tjänstemännen larmar om att det behövs hundratal nya platser.

Vi i Liberalerna kämpar för att äldre ska kunna flytta in på servicehus. Tidigare var detta möjligt, men sedan 1990-talet har många äldreboenden lagts ned i landet. Istället skulle äldre, med stöd, kunna bo kvar hemma. Men för en del fungerar helt enkelt inte det. Krämporna eller oron kan göra en isolerad i hemmet och göra ålderdomen till ett fängelse, medan andra tappar fotfästet. Nu har majoriteten i Stockholm dessutom slagit fast att servicehus inte är lämpliga boenden för hemlösa äldre. Inget sägs om vart de ska ta vägen istället.

Det behövs också särskilda boenden med olika inriktningar så att människor kan få någonstans att bo. Långt ifrån alla hemlösa har exempelvis ett missbruk, vilket gör att boenden behöver ha olika inriktningar. Det finns ett antal äldreboenden i Stockholm som står tomma som skulle kunna användas för detta ändamål i väntan på långsiktiga lösningar. Det är helt enkelt inte rimligt att platser står tomma samtidigt som det finns äldre som är hemlösa ute på gatorna.

Skyddsnätet måste stärkas för alla äldre med låga inkomster. Bostadstillägget är ett viktigt stöd för de med låg pension och det måste höjas. Äldre personer som kanske glömmer att betala räkningar ska självklart inte vräkas om det går att hitta andra lösningar. Kommunala bostadsbolag bör inte vräka någon över 75 år utan att ha kontaktat socialtjänsten.

Kvinnor är ofta mest utsatta bland de hemlösa. Många av dem har haft sämre betalda arbeten och tagit huvudansvaret för barnen och därmed får de låga pensioner. Vi måste ändra systemet så att pensionsbesparingar delas mera jämställt vid skilsmässa. Äldre kvinnor som misshandlas i sitt äktenskap ska inte av rädsla för fattigdom behöva dra sig för att skilja sig.

Många äldre människor är tyvärr oerhört ensamma och oroliga för att få vardagen att fungera. Det ska människor inte behöva känna. Därför behöver vi fler servicehus, boendeplatser för de som hamnat i hemlöshet och skyddsnät som ska hindra utsatta grupper från att bli hemlösa.

Ingen ska behöva vara rädd för att bli gammal, ingen ska oroa sig för att bli hemlös, ingen äldre ska vara hemlös.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L) och gruppledare i Stockholm

Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och äldrepolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev