lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Humana har lämnat in överklagan till rätten

Publicerad: 2 februari 2023, 09:00

Humanas vd Johanna Rastad. Foto: Jack Mikrut

Det privata vårdbolaget Humana har till Förvaltningsrätten i Stockholm överklagat Ivos beslut att dra in bolagets tillstånd att bedriva assistansverksamhet.

Ämnen i artikeln:

Personlig assistansIvoHumanaFörsäkringskassanHemtjänst

Humana begär också av domstolen ett inhibitionsbeslut, det vill säga ett skyndsamt agerande för att stoppa det indragna tillståndet i väntan på slutlig dom.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) beslöt i tisdags att dra in Humanas tillstånd att bedriva personlig assistans och hemtjänst. Tillståndet ryker den 10 februari, enligt Ivos beslut.

”Humana Assistans kommer nu att verka kraftfullt för att få Ivos beslut inhiberat före den 10 februari 2023”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Humana anser att Ivos beslut saknar rättsligt stöd. I pressmeddelandet skriver bolaget att granskningsprocessen har varit långdragen och präglats av bristande kommunikation och transparens. 

Ivos besked baseras bland annat på 26 återkravsärenden som Försäkringskassan har skickat in till myndigheten. Det handlar om cirka 100 miljoner kronor som Försäkringskassan vill ha tillbaka från Humana, då man hävdar att bolaget bland annat lämnat in felaktiga tidredovisningar och inte anmält att brukare fått ändrade behov.

”Det är anmärkningsvärt att pågående återkravsärenden som gäller en väldigt liten del av verksamheten kan ligga till grund för att vårt tillstånd återkallas med så stora konsekvenser för samhället, framför allt våra 2000 kunder och 11 000 anställda”, säger Humanas vd Johanna Rastad i pressmeddelandet.

För Humana står stora belopp på spel om tillståndet att bedriva assistansverksamhet förloras, cirka 2,8 miljarder kronor eller 35 procent av intäkterna.

Aktiekursen halverades när beskedet kom i tisdags.

TT/DS

LÄS MER: Här är kommunernas klagomål på Humana: ”Väldigt allvarligt”

LÄS MER: Humana mister tillstånd för personlig assistans: ”Felaktigt beslut”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev