torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Helt barnhem till Essunga – extra resurser sätts in

Publicerad: 14 april 2022, 08:13

”Vi tittar på om vi kan köpa in resurser för att lösa situationen”, säger Björn Franke, socialchef. (Arkivbild på flyktingar som anländer till Karlskrona.)

Foto: Johan Nilsson/TT

I Ukraina är föreståndaren barnens vårdnadshavare – i Sverige betraktas de som ensamkommande. Nu sätter Essunga in extra resurser för att ta emot 24 ukrainska barnhemsbarn.

Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeSenaste nyttKriget i Ukraina

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Från staden Korosten, cirka 15 mil nordväst om Kiev, flydde strax efter krigsutbrottet föreståndaren för ett barnhem tillsammans med alla 24 barnen, som är mellan 2 och 17 år. 

Av bland annat en församling i Alingsås fick de hjälp att ta sig till Sverige. Migrationsverket anvisade dem till Essunga kommun, rapporterar SVT Väst.

– Det är ett helt barnhem som söker en fristad från ett pågående krig i syfte att sedan återvända som ett barnhem. Och där krockar det med det svenska regelverket, säger Björn Franke, socialchef på Essunga kommun, till SVT.

I Ukraina ses föreståndaren som barnens vårdnadshavare. Men enligt svensk lagstiftning är de ensamkommande. Det innebär att kommunen ska göra en individuell utredning av varje barn och man söker nu efter familjehem där de kan placeras. Björn Franke konstaterar att Essunga, som har 5 600 invånare, nu inte har resurser att klara så många utredningar.

– Vi tittar på om vi kan köpa in resurser för att lösa situationen, säger han.

LÄS MER: Migrationsverkets plan – så ska flyktingarna fördelas jämnt i landet 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev