Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Fortsatt brist på anpassade bostäder

Publicerad: 5 augusti 2021, 08:13

Något färre kommuner än förra året rapporterar brist på särskilt anpassade bostäder. Men Funktionsrätt Sverige tycker att utvecklingen går för långsamt.

Foto: Gorm Kallestad, TT NYHETSBYRÅN

124 kommuner har brist på särskilda bostäder för personer med funktionsnedsättning. Det är något färre än förra året men kommunerna får kritik för att arbeta för långsamt.


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningBostäderKommuner

Det är tidningen Hem och hyra som har gått igenom Boverkets bostadsmarknadsenkät och kartlagt tillgången till anpassade bostäder för personer med funktionsnedsättning som har särskilda behov. Kommunerna har skyldighet att tillhandahålla sådana bostäder. Men trots detta har 124 av 268 kommuner som svarat på enkäten underskott på särskilt anpassade bostäder. 

Det är 20 kommuner färre som rapporterar brist jämfört med förra året då antalet kommuner med underskott på anpassade bostader var 144. Och antalet specialbostäder som blev klara under 2020 var fler än på över 20 år. Men det är långt ifrån tillräckligt enligt Funktionsrätt Sverige. 

– Det är nonchalant och sorgesamt. I de allra flesta fall resulterar det här i att personen bor kvar hos sina föräldrar, och inte får en chans att utvecklas och stärka sin egen förmåga, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige till Hem och Hyra. 

Kartläggningen visar att bristen är störst i högskolekommuner med färre än 75 000 invånare. Trots att utvecklingen ändå gått åt rätt håll oroas Funktionsrätt Sverige för att pandemin ska ha en negativ effekt på byggandet. 

– Vi kan tyvärr misstänka att kommunerna kommer ha mindre benägenhet att prioritera dessa frågor nu efter covid-19, säger Elisabeth Wallenius till tidningen. 

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev