onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Forskare ska hitta perfekt modell för robotbeslut

Publicerad: 11 juni 2021, 11:34

Ella Kolkowska är en av tre forskare i informatik som ska ta fram modellen. De andra är Annika Andersson och Jenny Lagsten.

Foto: Press

Forskare på Örebro universitet ska ta fram ny modell för automatiserade beslut i socialtjänsten. ”Robotarna fattar rättvisa beslut”, säger forskaren Ella Kolkowska.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenForskningAutomatisering

Jan Ahmadi

jan.ahmadi@dagenssamhalle.se


Forskarna som verkar inom området informatik ska först undersöka hur fyra kommuner, som redan infört automatiska beslut på olika områden, arbetar. Utifrån resultatet ska de sedan ta fram en egen modell.

– Vi ska undersöka det vidare, inte för att ifrågasätta utan för att helt enkelt utforma riktlinjer som kan användas som stöd. Sedan ska vi låta två kommuner och deras socialtjänster få testa vår modell, säger Ella Kolkowska, en av tre som ingår i forskargruppen. 

Ett område som de ska titta närmare på är beslut om försörjningsstöd – en process som är formaliserad och likartad oavsett kommun, vilket underlättar automatisering. Även orosanmälningar är en på flera håll automatiserad process. 

En del i forskningen är att jämföra robotarnas beslut med dem som fattas av människor. 

– Vi analyserar robotarnas beslut och huruvida de motsvarar handläggarnas bedömning för att se till att det går att överföra processen från det mänskliga till det automatiska utan att man förlorar vissa värden, säger Ella Kolkowska. 

Automatiserade beslut är vanliga i flera myndigheter, och har enligt en rapport från Riksrevisionen 2019 lett till snabbare och billigare handläggning. 

En utredning som sett över hur automatiserat beslutsfattande kan införas i kommuner och regioner lämnades i våras över till regeringen. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ställde sig positivt till förslagen utredningen med hänvisning till att automatiserade beslut kan minska administrationen.

En fördel som lyfts fram av forskarna är att robotar inte påverkas av personkemi och verkar utan fördomar. 

– De är inte känslomässigt påverkade. Det blir rättvisa beslut baserade på samma parametrar, säger Ella Kolkowska.

Men samtidigt lyfts perspektivet att en betydande del av arbetet som socionomer utför är beroende av relationer.

– Det finns både för- och nackdelar med automatisering, säger Ella Kolkowska.

Forskarna har fått 4 miljoner kronor i anslag för att på tre år ha en färdig modell. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev