Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Familjen i Kevinfallet vill utreda kränkningar

Publicerad: 25 maj 2021, 10:47

Bröderna pekades ut som skyldiga, men har friats från alla misstankar. Nu vill familjen att Arivika kommuns ansvar utreds.

Foto: ARKIVBILD: Noella Johansson/TT

Två pojkar, fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga till mord på Kevin, 4 år. Tjugo år senare frias pojkarna helt från misstankar. Nu vill familjen att Arvika kommuns ansvar utreds. Och att möjligheten till en offentlig ursäkt och ett skadestånd klarläggs.


Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenBarnskydd

Delar av Kristdemokraterna (KD) i Arvika kommun har i en motion krävt att kommunen ska be familjen om ursäkt. Men kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att de ska avslå motionen med motiveringen att sekretess råder inom socialtjänsten. Frågan ska avgöras i fullmäktige den 31 maj.

Men redan nu vänder sig familjen, genom sitt juridiska ombud Stefan Liliebäck, till kommunen och begär att socialtjänstens agerande i samband med händelsen 1998 ska utredas. De vill att att ska klarläggas om socialtjänsten handlade på ett sådant sätt att kommunen gjort sig skyldig till en skadeståndspliktiga överträdelser och kränkningar av Europakonventionen

— Att kommunen hänvisar till sekretess ger intryck av att man vill dölja fel och missgrepp, säger Stefan Liliebäck till Nya Wermlands tidningen, som påpekar att familjen själva redan hävt sekretessen.

Pojkarna juridiska ombud pekar på flera frågeställningar. Bland annat att förhör med de unga bröderna kunde liknas vid tortyr och att ingen så kallad bevistalan väcktes mot bröderna i domstol.

Målsättning är i första hand att få ut alla handlingar i ärendet från socialtjänsten så att man sedan ska kunna fatta ett beslut om det finns grund för att inleda en rättslig process mot kommunen.

Jonas Dagson/TT

Fakta: Fallet Kevin

Den 16 augusti 1998 hittas fyraårige Kevin död i bostadsområdet Dottevik i Arvika. Till en början utgår polisen från att det handlar om en olycka, men börjar därefter utreda om barn kan ha dödat honom.

Drygt en vecka senare förhörs två bröder, fem och sju år gamla, för första gången, men endast som vittnen.

 

I mitten av oktober går polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin, och fallet avslutas.

 

Under våren 2017 presenterar SVT:s Dokument inifrån och DN granskningar som leder till att åklagarkammaren i Karlstad åter öppnar förundersökningen i fallet.

 

I granskningarna framkom att bröderna förhörts i många och långa förhör. Bröderna framträder för första gången och säger att de känner sig orättvist utpekade och att de inte minns händelsen.

 

Den 27 mars 2018 meddelar chefsåklagare Niclas Wargren att bröderna frikänns, då bevisningen mot dem inte håller. Hur Kevin dog är fortfarande oklart. Ett alternativ är att det var en olycka, enligt Wargren.

 

I juli 2020 beslutar Justitiekanslern att att de båda bröderna inte ska få skadestånd. Ärendet anses preskriberat.

 

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenBarnskydd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev