tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Få fall av fusk när Stockholm granskade försörjningsstöd

Publicerad: 25 maj 2021, 11:25

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Stockholms stad misstänkte fusk i 713 ärenden om försörjningsstöd. Men bara 25 fall ledde till polisanmälan.

Ämnen i artikeln:

FörsörjningsstödBrottStockholm

SH


Det visar en ny rapport om arbetet mot felaktiga utbetalningar och bidragsbrott i Stockholm under 2020. 

Totalt betalade staden ut 1 miljard kronor i försörjningsstöd under 2020. I 195 fall beslutade stadsdelsnämnderna att kräva tillbaka pengar – sammanlagt handlade det om ungefär 5 miljoner kronor, det vill säga ett återkravsbelopp på 0,5 procent. 25 fall var så allvarliga att de polisanmäldes. 

– De allra flesta som får försörjningsstöd har rätt till det stöd de får enligt lag. Det måste ses som positivt att fusket inte är mer utbrett. När felaktigheter upptäcks betalar de allra flesta tillbaka pengarna, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L) till Dagens Nyheter, som berättar om rapporten som läggs fram av socialförvaltningen i nästa vecka.

Den främsta orsaken till att stadsdelsnämnderna inledde utredningar om fusk var att bidragstagaren misstänktes ha undanhållit inkomster för socialtjänsten. I 40 procent av de misstänkta fallen visade det sig dock att handläggaren av någon anledning hade gjort en felaktig utbetalning.

Varje stadsdelsnämnd i Stockholm samt socialnämndens enhet för hemlösa har en särskild handläggare som utreder misstänkt fusk och felaktiga utbetalningar.

Enligt rapporten gör detta att staden upptäcker mer misstänkt fusk än tidigare. Handläggarnas arbete tros också göra att de som misstänks för fusk med ekonomiskt bistånd slutar att söka detta när de märker att de blir granskade.

Läs även: Nya strategier ska motverka välfärdsbrott 

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev