måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Chefer kräver modernare socialtjänst: ”Ska vara som att gå till vårdcentralen”

Publicerad: 6 oktober 2021, 11:30

”I dag kommer många inte till socialtjänsten förrän problemen vuxit sig så stora att det finns en anmälan” säger Lina Blombergsson, vice ordförande i Föreningen Sveriges socialchefer.

Foto: Hannes Blombergsson

Det borde vara lika enkelt och självklart att vända sig till socialtjänsten med sina sociala problem som till vårdcentralen när man är sjuk. Det anser Föreningen Sveriges socialchefer.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstlagenSocialtjänstenKriminalitet

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


För drygt ett år sedan föreslog en utredning att kommunerna ska kunna erbjuda det mesta inom socialtjänstens område utan att först lägga tid på att utreda behoven. Till exempel hjälp att undkomma hedersvåld, stöd för att komma ur ett missbruk eller att lämna en kriminell livsstil. 

Enligt förslaget skulle kommunerna i stort sett själva få avgöra vilka insatser som ska erbjudas utan behovsprövning. 

– Det kan bli väldigt ojämlikt och på en del håll kanske det inte blir någon skillnad alls, säger Lina Blombergsson, vice ordförande i Föreningen Sveriges socialchefer och biträdande socialdirektör i Huddinge.

LÄS MER: Utredare vill avskaffa behovsprövning i socialtjänsten 

Hon väntar otåligt på att utredningens förslag ska bli verklighet och gärna lite mer tvingande för kommunerna. Tillsammans med föreningens ordförande, Monica Persson, har hon i dag onsdag skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter, där en modell med första och andra linjens socialtjänst beskrivs. 

– Första linjens socialtjänst ska finnas nära människor och snabbt kunna göra insatser utan att behoven först måste utredas i flera månader. Det ska vara som att gå till vårdcentralen, säger Lina Blombergsson.

I dag kan socialtjänsten ge tidigt stöd till grupper, till exempel föräldrastöd eller samtalsgrupper, men så fort det gäller insatser till en individ ska det finnas behovsutredningar, formella beslut och dokumentation. Det kan göra att människor drar sig för att söka hjälp.

– Vi behöver modernisera socialtjänsten och ha tillit till att människor vet vilken hjälp de skulle behöva. Idag kommer många inte till oss förrän problemen vuxit sig så stora att det finns en anmälan. Då kan det vara jobbigt att ta emot hjälp, säger Lina Blombergsson.

Föreningen föreslår att några pilotkommuner får testa en ny organisering av socialtjänsten. Enligt socialchefernas förslag ska första linjens socialtjänst finnas nära skolan, förskolan fritidsverksamhet och lokalt verksam polis. 

– Vi skulle behöva arbeta snabbare tillsammans, utan så mycket formalia. Vi behöver flytta resurser till det förebyggande arbetet.

För dem som behöver mer omfattande och långsiktiga insatser tänker sig Föreningen Sveriges socialchefer att det ska finnas en andra linjens socialtjänst, med tvärprofessionella specialistteam. 

– Socialtjänsten behöver organiseras på ett nytt sätt, säger Lina Blombergsson.

Hon anser att socialtjänsten då skulle ha större möjligheter att förhindra att unga rekryteras till kriminella gäng. 

– Det är mycket fokus på rättsväsendet nu, och det är viktigt, men det finns fler pusselbitar.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev