fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Axel Josefson (M): ”Vi sätter in de resurser som behövs nu”

Publicerad: 28 september 2021, 09:08

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, var på plats på explosionsplatsen på tisdagsmorgonen. Foto: JONAS DAGSON/TT

Göteborgs kommun har dragit i gång en stor insats efter explosionen i ett bostadshus i centrala staden, enligt kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenBrottslighetGöteborg

— Det här är fruktansvärt och naturligtvis helt oacceptabelt, säger Josefson, som på morgonen var på plats vid explosionsplatsen, till TT.

— Mina tankar går till de anhöriga och dem som blivit drabbade. De kan vara trygga i att kommunen ska göra sitt för att säkerställa att de får den hjälp och stöd de behöver för att komma ur det här. Socialtjänsten är i gång, vi sätter in de resurser som behövs nu. Det är ganska många som blivit drabbade, så det är ett omfattande arbete.

Göteborgs kommun erbjuder hjälp till drabbade på flera platser, bland annat i Saronkyrkan som ligger nära platsen där explosionen skedde.

— Ett 40-tal personer har kommit dit. Flera är i chock. Några har kommit i morgonrock, säger Ulla-Carin Moberg, stabschef på socialförvaltningen i Göteborgs centrum.

Många skadade har förts till Mölndals sjukhus, som ingår i Sahlgrenska universitetssjukhuset.

— Där har vi också upprättat ett rum för krisstöd, där människor kan prata och få praktisk hjälp, säger Ulla-Carin Moberg.

Minst 16 personer har förts till sjukhus. Sex av dem uppges vara allvarligt skadade. Uppgifterna om antalet skadade varierar, enligt medieuppgifter handlar det om mellan 20 och 25 personer.

Vid 9.30-tiden hade Sahlgrenska universitetssjukhuset fått in totalt 16 skadade, varav fyra allvarligt skadade, uppger Ingrid Fredriksson vid presstjänsten.

— Det handlar om tre kvinnor, en i 60-årsåldern, en i 70-årsåldern och en i 80-årsåldern, samt en man i 50-årsåldern, säger hon till TT.

Totalt har vi 16 patienter som kommit in till oss, varav alltså fyra är allvarligt skadade och resten är lindrigt skadade. Enligt polisen finns inget som tyder på ”naturliga orsaker”.

— I nuläget tror vi inte det, säger presstalespersonen Thomas Fuxborg.

— Det innebär att vi tror att något har exploderat som inte är naturliga följder, säger han.

Det kan i sin tur innebära att explosionen beror på något som placerats vid fastigheten.

— Det återstår att se. Men förmodligen ja, säger Thomas Fuxborg.

Tre trapphus rökfylldes, liksom garaget och lägenheter.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och uppger att ingen misstänkt finns i ärendet i nuläget. Polisen har även inlett en så kallad särskild händelse med anledning av explosionen.

Enligt räddningstjänsten är det oklart exakt hur många som behövt evakueras.

— Men det handlar om ett hundratal boende som har utrymts ur fastigheten, säger insatsledare Jon Pile.

/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev