torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Axel Josefson: Att dådet saknar gängkoppling har lugnat Göteborg

Publicerad: 5 oktober 2021, 08:59

”Det var till en början ett mycket upptrissat läge och en chockartad upplevelse”, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Foto: DANIEL STILLER, Daniel Stiller/Bildbyrån

Insikten om att sprängdådet i centrala Göteborg troligen inte var gängrelaterat har lugnat ner stämningen i staden. Det säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), som betecknar brottet som hänsynslöst och vedervärdigt.

Ämnen i artikeln:

BrottModeraternaGöteborg

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


En vecka har gått sedan den våldsamma explosionen i ett hyreshus i stadsdelen Annedal i centrala Göteborg. 16 personer fördes till sjukhus efter händelsen, fyra av dem allvarligt skadade. 

Byggnaden fick omfattande skador och boende i fem trappuppgångar, totalt 120 lägenheter, evakuerades. När de kan återvända till sina hem är oklart.

– Det var till en början ett mycket upptrissat läge och en chockartad upplevelse med ett sprängdåd i Göteborg som drabbar så många, säger Axel Josefson.

Han konstaterar att många rykten spreds under den första tiden efter explosionen, och de flesta utgick från att händelsen var gängrelaterad.

– När det nu inte verkar vara ett gängkrig som ligger bakom sprängningen så tycker jag att stämningen är lugnare. Men det handlar förstås fortfarande om ett väldigt allvarligt brott, oerhört hänsynslöst och på alla sätt vedervärdigt.

Kort efter explosionen öppnade två kyrkor i närheten för att ta emot människorna från det drabbade huset, som ägs av fastighetsbolaget Ernst Rosén. 

LÄS MER: Bombdådet i Linköping: Tog ett år innan hyresgäster kunde återvända. 

Stadens socialtjänst var snabbt på plats för att ge stöd och konkret hjälp med exempelvis mat och mediciner.

– Vår socialtjänst har fortsatt tät kontakt med fastighetsägaren och även med de individer som eventuellt behöver ytterligare stöd och hjälp, säger Axel Josefson.

Göteborgs stads bostadsbolag hjälper till med att hitta ersättningslägenheter.

– Vårt näringslivskontor har också kontakt med de sju företagare som inte kan ha sina butiker öppna. Vi försöker hitta alternativa lokaler till dem.

En man i 50-årsåldern häktades på måndagen i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse. Det betyder att han nu också kan efterlysas internationellt. Enligt polisen har han en koppling till fastigheten.

– Polis och åklagare måste se till att hitta den som är skyldig till detta och att personen blir dömd. Jag har fullt förtroende för att man kommer att göra ett bra arbete, säger Axel Josefson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev