söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

”Att försvara assistansen är inte populism”

Företrädare för oppositionen som försvarar LSS anklagas för populism och skrämselpropaganda. Viljan att lägga locket på visar vilken syn som härskar vad gäller personer med funktionsnedsättning.

Publicerad: 17 oktober 2016, 09:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regeringen och de rödgröna anklagar oppositionen som försvarar assistansen för populism.

Foto: Bertil Ericson, TT


Ämnen i artikeln:

LSSFunktionsnedsättningLSS-utredningen

Det är med stor förvåning jag hör att de rödgröna på olika nivåer, och borgerliga ledarskribenter, anklagar oppositionen för populism och skrämselpropaganda när de försvarar rätten till assistans för personer med funktionsnedsättning. Den linjen tyder på en talande okunskap. En okunskap full av fördomsfullhet.

Jag frågar mig hur ignorant man kan vara inför en hel funktionshinderrörelses långvariga larmande om en reform i fara.

Det borde i stället vara regeringens förenklade och snedvridna bild av assistansen som skrämmer. Det är regeringens uttryckliga besparingskrav i utredningsdirektiven i översynen av assistansen som skrämmer. Assistansreformen har i stora delar varit en helt fantastisk revolution i det tysta. Den har inneburit en frigörande förändring. Allt har givetvis inte varit friktionsfritt och det finns delar som inte fungerat och bör utredas. Detta ska dock göras med en neutral blick.

Argumenten som ger assistansen en negativ färg upprepas om och om igen från regeringshåll, bland annat anklagade Stefan Löfven Jonas Sjöstedt för att vara populistisk i partiledardebatten i riksdagen nyligen. Trots att argumenten har bemötts med saklighet vägrar regeringen att se på saken ur alla perspektiv och vill inte lyssna på annat än sin egen röst. Detta är tragiskt då det verkligen är hög tid att på allvar beakta kostnaderna för LSS, dess vinster och dess nödvändighet i ett demokratiskt Sverige.

Det finns mycket i lagstiftningen som rör personer med funktionsnedsättning som bör förändras och moderniseras. Här finns otroligt mycket att göra både vad gäller tillgänglighet och inkludering. Det vi ser nu är dock inte tendenser till en utveckling framåt. Det vi ser nu är en tillbakagång.

Upphackad hjälp, punktinsatser, institutionsboende, anhöriga som går på knä. Inget av detta är alternativ för ett samhälle som kallar sig jämlikt; ett Sverige år 2016.

Nej, assistansanvändare är inte skrämda av partier som engagerar sig och försvarar reformen. Det är allas rätt att vara en del av det politiska samtalet. Detta är inte skrämmande, utan snarare betryggande. Ingen ska på grund av någon förutfattad mening stängas ute från de demokratiska processerna. Det gäller oavsett kön, etnicitet, religion/trosuppfattning, ålder, social bakgrund, sexuell läggning, könsidentitet/uttryck samt funktionsvariation. Glöm inte det.

Regeringens önskan att vilja lägga locket på visar på vilken syn som härskar vad gäller personer med funktionsnedsättning. Jag gissar att vi aldrig skulle säga vi inte ska debattera jämställdhet för att det kan skrämma kvinnor?

Det assistansanvändarna däremot under en längre tid har varit djupt oroade över är hur vi backar in i tider vi trodde vi lämnat. Det är skrämmande på riktigt.

Maria Mattsson, politisk sekreterare (L) Järfälla, ersättare socialnämnden, talesperson i tillgänglighetsfrågor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev