tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Assistansbolag vill säga upp ovaccinerade

Publicerad: 30 december 2021, 13:56

Uppemot 20 personer på assistansbolaget Lystra riskerar att bli uppsagda eftersom de inte är vaccinerade mot covid-19. Foto: Evelyn Apinis, Mostphotos

Det privata assistansbolaget Lystra säger att det kan bli aktuellt att säga upp ovaccinerad personal, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Flera stora vårdbolag säger till TT att de ser annorlunda på frågan.

Ämnen i artikeln:

Personlig assistansVaccineringen mot covid-19Kommunal

På assistansbolaget Lystra riskerar uppemot 20 personer att bli av med arbetet eftersom de inte är vaccinerade, säger bolagets HR-chef Jesper Gullstrand till radion.

– Är man inte vaccinerad så kommer ens närmaste chef att upprätta en handlingsplan där man tittar på en tremånadersperiod, där vi ser att individen antingen ska vaccinera sig eller så finns det risk för omplacering eller i värsta fall uppsägning.

Det gäller både vård- och omsorgspersonal och administrativ personal.

Lars-Sture Johansson, förbundsombudsman hos facket Kommunal, säger till radion att assistansbolaget kanske inte tänkt igenom frågan.

– Det är märkligt att man gör en kollektiv uppsägningssituation här, när det är enskilda arbetstagare som det berör. Det låter inte så genomtänkt.

Enligt Kommunal får arbetsgivaren fråga personal om de har vaccinerat sig – men vårdpersonalen har ingen skyldighet att svara.

De har inte haft något tidigare fall gällande uppsägning i samband med att en anställd valt att inte vaccinerat sig, enligt förbundets presstjänst.

Flera vårdbolag som TT pratat med har valt att avvakta med frågan eftersom det inte finns några riktlinjer. De ser olika på frågan om omplacering, men inget av de tre bolagen planerar att säga upp personal.

Vårdbolaget Humana har inte haft några omplaceringar eller uppsägningar inom äldreomsorgen, enligt presschefen Patrik Silverudd. Däremot har varje avdelningschef koll på vilka som är vaccinerade eller inte, säger han.

Inom assistansverksamheten är det däremot ett annorlunda arbetsrättsligt läge, påpekar Silverudd, eftersom den som behöver assistans i hög grad själv kan styra över vem som anställs. Där har det funnits fall då den med assistansbehov eller dennes anhöriga vägrat ta in ovaccinerad personal.

— Det gör att om man inte hittar någon annan kund kan man nog bli uppsagd, säger Patrik Silverudd.

Även vårdbolaget Attendo har ställt sig avvaktande i frågan och följer vad andra gör och inväntar samsyn, enligt Andreas Koch, kommunikationschef. Enligt honom har de inte haft omplaceringar eller uppsägningar på grund av vaccinationsstatus.

Vårdbolaget Vardaga (tidigare Carema Care) varken frågar sin personal om de har vaccinerat sig eller omplacerar personal, säger Urban Rybrink på pressavdelningen.

– Det är så lagen ser ut, vi kan inte begära av personalen att de ska berätta om de är vaccinerade eller inte. Däremot har vi haft kampanjer internt där vi berättar om varför det är viktigt att vaccinera sig, säger Urban Rybrink.

TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev