måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Arvika: ”En kommunal ursäkt är inte aktuell”

Publicerad: 9 februari 2022, 14:12

De två bröderna nekas en ursäkt av Arvika kommun.

Foto: Noella Johansson/TT

Arvika kommun anser sig inte ha gjort något fel när två bröder utpekades för att ha mördat den fyraårige Kevin 1998. ”Vi kan inte se att socialtjänsten har begått några fel”, säger ordförande i lärande och stöds utskott Henrik Axelsson under en presskonferens.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstlagenBarn

Arvika kommun meddelade vid en pressträff i dag att kommunens utskott för lärande och stöd kommit fram till att man rekommenderar kommunstyrelsen att inte erbjuda en ursäkt och inte heller skadestånd till de två bröderna som utpekades för att ha mördat den fyraårige pojken Kevin 1998.

Henrik Axelsson sade under pressträffen att förvaltningen gjort en gedigen utredning och att man inte kunnat se att socialtjänsten begått några fel gentemot bröderna under exempelvis de förhör som de deltog vid som hölls med pojkarna.

– Just polisförhören har en central roll i det hela. Det man ser på de förhör som visas i tv-dokumentären kan nog alla förstå hur jobbigt det varit för bröderna. Socialtjänsten medverkade endast vid tre förhör med bröderna och socialtjänsten medverkade inte vid något av de förhör som har kritiserats, säger Henrik Axelsson.

När Kevin hittades död vid en strand i ett bostadsområde i Arvika i augusti 1998 väckte det stor uppmärksamhet och gjorde många berörda.

Efter ett tag blev bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som då var fem respektive sju år gamla, misstänkta för att ha dödat fyraåringen. Polisen ansåg att bröderna erkänt, och fallet avslutades. De två pojkarna betraktades som skyldiga.

Misstankarna prövades aldrig i domstol. Det kunde de gjort, i en så kallad bevistalan som åklagare kan väcka på begäran av föräldrar eller socialtjänst om den misstänkte är under 15 år.

Långt senare tog en ny åklagare upp fallet igen, efter en uppmärksammad granskning i media. Nu blev slutsatsen en annan.

Bevisen mot bröderna är svaga och håller inte, meddelade åklagare Niclas Wargren vid en presskonferens 2018. Kevins död kan ha varit en olycka. Wargren var mycket kritisk mot den första utredningen, och även mot hur förhören med de två pojkarna hölls.

Efter det har Robin Dahlén och Christian Karlsson sökt ersättning från samhället för vad de utsatts för.

Stefan Liliebäck, som är brödernas advokat när det gäller ersättning från kommunen, pekar i sin skrivelse till Arvika kommun på att socialtjänsten dels borde ingripit mot de tortyrliknande förhören, och dels borde sett till att anklagelsen mot bröderna prövades i en bevistalan vid domstol. Men kraven avvisas av kommunen.

– En kommunal ursäkt i det här specifika fallet är inte aktuell. Det skulle innebära att vi har gjort något fel och det finns ingen grund för det, säger kommundirektör Hans Karlsson på pressträffen.

En begäran om skadestånd från staten avslogs 2020 av Justitiekanslern, med hänvisning till preskription. Men efter avslaget har familjen lämnat in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia (av nåd). Regeringen har ännu inte fattat beslut angående den begäran.

Micke Larsson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev