Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Anställd hittad död på LSS-boende – man misstänks för mord

Publicerad: 18 november 2022, 09:16

Blommor vid grinden till vårdboendet i Enköping.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den man som misstänks ha mördat en anställd på ett privat LSS-boende i Enköping erkänner brott, rapporterar Expressen.
Det pågår nu flera utredningar – specialiståklagare inom arbetsmiljö riktar in sig på arbetsgivarens roll.

Ämnen i artikeln:

Kriminalitet

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Polis larmades till vårdboendet i Enköping vid halv ett på torsdagseftermiddagen. När polisen kom dit hittades en anställd kvinna i 20-årsåldern död. En man som bor på vårdboendet greps på platsen. Sent på kvällen kom beskedet att mannen, som även han är i 20-årsåldern, är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den misstänkte mannen ska själv ha larmat polisen efter händelsen, uppger åklagaren Elin Blank för Expressen.

– Hans inställning är att han erkänner så här långt. Det har bara hållits ett första förhör, säger hon.

Gruppbostaden öppnade i oktober.

– Vi har omhändertagit situationen. Boende och personal får stöd och hjälp, Vi försöker se till att de har det så bra som det går i den här situationen, säger företagets vd till TT.

– Jag har aldrig varit med om en sådan allvarlig händelse under mitt yrkesliv. Självklart är jag jätteledsen.

Hon har satt i gång flera processer under fredagsmorgonen. Boendet är en gruppbostad för personer med vissa fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Vd:n anmäler händelsen till Arbetsmiljöverket, enligt en rutin för dödsfall på jobbet. Hon gör också en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, som har tillsynen över socialtjänsten samt hälso- och sjukvården.

Företaget har inte tillträde till boendet på fredagen när polisen fortsätter sina undersökningar, så de boende har flyttats därifrån.

– Jag var där hela eftermiddagen i går och samtalade. I dag fortsätter det med möten, och de anställda får samtala med en psykoterapeut som vi har knuten till vår verksamhet, säger vd:n.

Det som har hänt är oerhört tragiskt, säger kommundirektör Daniel Jansson-Hammargren i ett pressmeddelande. Kommunen har aktiverat elevhälsan på offrets tidigare gymnasieskola. 

”Utifrån att det inte är ett vårdboende inom det kommunala ansvaret har vi valt att inte aktivera kommunens så kallade POSOM-grupp. Det är ett privat vårdboende, där den enda kopplingen vi har är att vi köper enstaka vårdplatser från dem”, säger kommundirektören.

Flera utredningar pågår utöver polisens mordutredning. Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål hanterar händelsen som ett arbetsmiljömål. En specialiståklagare ska ta reda på om det har funnits brister på arbetsplatsen som har samband med händelsen. Utredningen ska svara på någon kan ställas till svars för brott mot arbetsmiljölagen. Det kan handla om åtal mot en chef eller annan person på arbetsplatsen, eller en bot för själva företaget. 

– Vår utredning riktar in sig på arbetsgivarens roll, och om riskbedömningen på arbetsplatsen har varit tillräcklig, säger chefsåklagare Kristina Falk Strand till TT.

Åklagarmyndighetens presstalesperson berättar att nattens jouråklagare under morgonen ska lämna över ärendet till en ordinarie åklagare.

/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev