fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Alla barn till IS-kvinnor omhändertagna

Publicerad: 12 augusti 2021, 09:30

De barn som bott i fånglägren har i flera fall stora vårdbehov på grund av traumatiska upplevelser, visar SVT:s granskning.

Foto: Mostphotos

Samtliga tio barn till de IS-kvinnor som utvisats till Sverige har tvångsomhändertagits, rapporterar SVT.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenDomstolBarnskyddIS-kvinnorna

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det handlar om barnen till de fem kvinnor med IS-koppling som förra året utvisades från Turkiet och Syrien till Sverige. SVT:s granskning visar att samtliga tio barn har omhändertagits enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. 

Varje fall har prövats individuellt men alltså lett fram till tvångsomhändertagande i samtliga domar från de olika förvaltningsrätterna runt om i landet. 

– Domstolarna har sett väldigt allvarligt på att föräldrar begivit sig dit med barn eller fortsatt att bilda familj där nere. Vissa barn kan ha suttit i fångenskap hela sitt liv, säger Jonas Trolle, chef på Center mot våldsbejakande extremism, till SVT. 

I granskningen har man har gått igenom samtliga domar. Där framgår det att flera av barnen bedöms ha omfattande vårdbehov på grund av traumatiska upplevelser under sin tid i de läger där de i vissa fall bott hela sitt liv. 

Fler liknande fall är att vänta. Det kurdiska självstyret kommer enligt SVT inom kort att utvisa 12 svenska IS-kvinnor och 22 barn som finns i fångläger i norra Syrien.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev