torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Visitkorten viktigare än politiken för MP”

Friskoleuppgörelsen skulle ge långsiktiga förutsättningar för friskolor att verka och utvecklas. Överenskommelsen visade sig hålla tills den dag då Gustav Fridolin gav den politiska makten till Jonas Sjöstedt, i utbyte mot statsrådsbilar och regeringsflygplan. Regeringens förslag om kommunalt veto mot friskolor är ett stort svek mot föräldrars valfrihet.

Publicerad: 28 april 2015, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Friskoleuppgörelsen höll tills Gustav Fridolin gav den politiska makten till Jonas Sjöstedt. Foto: Leif Engberg


Ämnen i artikeln:

Veto mot friskolor?MiljöpartietLiberalernaSkolanUtbildningFriskolor

Regeringen har presenterat att man vill avskaffa friskolornas egna köer för att i stället ha en gemensam kö för samtliga skolor. Det man också smugit in i direktiven glömde man att nämna, nämligen att man även vill se att kommuner får rätt att neka etableringen av nya friskolor.

Det kommer att kraftigt minska föräldrars valfrihet i Sverige. Det är dessutom ett tydligt brott mot den friskoleöverenskommelse som vi gjort mellan partierna.

Regeringen pratar mycket om att den är en samarbetsregering men på punkt efter punkt gör den det svårare att komma överens. En överenskommelse handlar om att ge och ta. Det här förslaget visar tydligt på att man inte heller står upp för redan uppgjorda överenskommelser. Att vi inte kan lita på det som vi kommer överens om gör det naturligtvis svårare att samarbeta i framtiden.

Friskoleuppgörelsen skulle ge långsiktiga förutsättningar för friskolor att verka och utvecklas. Kanske en av de största politiska konfliktfrågor som funnits under de senaste 20 åren. I kommittén som förhandlade fram uppgörelsen fanns olika ingångsvärden, men med en politisk kompromissvilja kom vi överens. Överenskommelsen visade sig hålla tills den dag då Gustav Fridolin gav den politiska makten till Jonas Sjöstedt, i utbyte mot statsrådsbilar och regeringsflygplan. Visitkorten blev viktigare än politiken för Miljöpartiet.

Risken är uppenbar att regeringens kommunala veto kommer att innebära att varje röd-grönt styrd kommuns invånare kommer få minskad valfrihet. Det finns all anledning för många att känna oro. Folkpartiets linje är den motsatta. Människor ska själva få forma sin vardag. Vi vet att människan kan fatta viktiga beslut själv. Vi ser det fria skolvalet som en självklarhet.

Det fria skolvalet ger inflytande till alla människor och vi anser att det är viktigt att man ska kunna välja bort en skola som man inte är nöjd med eller där deras barn kanske inte trivs. I så hög utsträckning som möjligt ska lika villkor och samma höga krav gälla för alla skolor, oavsett driftsform. Barn är olika och har olika behov. För de barn som verkligen behöver en bra skola är det fria skolvalet än viktigare. Det handlar ytterst om demokrati.

Regeringen stänger nu igen dörren för de 300 000 elever och föräldrar som gjort ett aktivt val. Makten flyttas nu från den enskilda människan till socialdemokratiska kommunalråd. En av de största frihetsreformer som genomförts under modern tid har nu mött sin ände.

I stället för att hävda motsatsen borde regeringen stå upp för att de sviker friskoleuppgörelsen och öppet och ärligt tala om för alla föräldrar att möjligheten att välja skola för deras barn kommer att minska. Det är allvarligt och ett svek mot alla de som nu har rätt att välja en bra framtid med en bra skola.

Christer Nylander, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev