Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Vilka har SD tänkt att vi ska rösta om?

Vad menar egentligen SD:s Mattias Karlsson med pratet om att göra nyvalet i mars till en folkomröstning om invandringen? Handlar det om arbetskraftsinvandringen, studenterna eller den största gruppen invandrare - de återvändande svenskarna?

Publicerad: 10 december 2014, 11:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Får svenskar som bott utomlands komma hem igen SD?


Ämnen i artikeln:

MigrationArbetsmarknad

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlssons deklarerade att nyvalet som utlystes efter statsbudgetens fall är en folkomröstning om invandring. Utöver att Karlsson har stirrat sig blind på en av tjugo poster i statsbudgeten (riksdagen beslutar om mer än hur höga murarna och hur vass taggtråden kring landet ska vara) har han ställt upp en väldigt luddig folkomröstningsfråga. Som tillfälligt utvandrad svensk skulle det därför vara klädsamt om Karlsson vore vänlig att förtydliga vad han menar med en omröstning om invandring.

Är det de 27 000 personer som fick arbetstillstånd i Sverige år 2013 han vill stoppa? Till exempel personal till den amerikanska ambassaden, tekniker till Spotify, utländska forskare, de som planterar våra skogar eller de som serverar dina partivänner god kvällsmat efter att ni har tagit några järn på krogen? Sverige är ett på tok för litet land för att utbilda tillräckligt många och tillräckligt kvalificerade specialister på alla områden.

Pengar måste skapas innan de kan spenderas i en statsbudget - nedröstad eller ej - och att bedriva företag går att göra i andra länder om Sverige stänger sina gränser.

Ska invandringsstoppet gälla de 7 500 free-movers-studenterna som kom hit i fjol och betalar för att studera i Sverige? Nu när det till och med har blivit möjligt för dem att stanna, om än med byråkratiskt krångel, efter avslutat utbildning. Eller för den delen de 14 700 utbytesstudenterna som kommer till Sverige? Om Sverige inte låter någon komma hit finns en risk att andra länder behandlar oss på samma sätt. De 28 700 människor som i fjol lämnade landet för studier kan då bli kvar hemma.

Med risk för att tala i egenintresse skulle det vara bra att veta vad som kommer hända med den absolut största invandringsgruppen till Sverige – svenskarna. Det var 20 484 svenska medborgare som återvände hem, sex tusen fler än de som kom hit från krigsdrabbade Irak och Syrien. Måste vi svenskar skynda oss tillbaka till Sverige och kommer någon någonsin få flytta ut och invandra tillbaka igen?

Många flyttar till Sverige på grund av kärlek. Alla blir inte drottningar, men ingen verkar klaga över det. Ungefär 16 000 personer kom i fjol som kärleksinvandrare, främst från Thailand, Irak, Serbien och Kina. Några av de som jobbar och studerar tar med sig partners och barn. Svenskar adopterar också några tusen barn per år.

När allt ovan slås samman är det inte många kvar att rösta bort bland de 115 000 människor som kom till Sverige, 4 800 kom för övrigt från Danmark och Finland. Kvar är i stora drag krigsflyktingar. Från Syrien som sliter sig själv i stycken kom år 2013 under 12 000 flyktingar. Hundratusentals dog på plats. Från Afghanistan, Irak, Somalia och Eritrea kom sammanlagt 20 000 människor.

Jag ber givetvis om ursäkt om statistiken har tråkat ut dig, herr Karlsson, men det vore intressant att veta om det är de som jobbar, studenterna, kärleken eller krigsflyktingarna du vill mota vid Sveriges portar. Frågorna kan givetvis uppfattas som dumma men de reflekterar enbart er retorik. Ni klagar på att ingen lyssnar på er. Nu har vi lyssnat och det ni säger är ögonbrynshöjande och klarhet skulle vara uppskattat.

Jag utgår från att det inte kommer blir för mycket besvär att svara oss då ni givetvis måste ha tänkt igenom ert agerande noggrant, då syftet med det som ni själva uttryckte det, var att skapa en folkomröstning om invandringen.

Så vad är egentligen problemet?

Jonas Grafström, styrelseledamot i stiftelsen Migro – oberoende debattforum som driver idén om öppna gränser.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MigrationArbetsmarknad

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev