lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Vi som tror på valfrihet borde stå enade

Idéburna skolors riksförbund ville ha skilsmässa från de vinstdrivande. Nu bestrider Academedias vd skilsmässoansökan.

Publicerad: 23 juni 2015, 07:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är viktigt för alla fristående skolor att ha ett överskott, även idéburna, skriver Marcus Strömberg.


Ämnen i artikeln:

FriskolorVinster i välfärden

Den polarisering mellan olika aktörer som Birgitta Ljung gör i sin replikmitt stöd för den ideella sektorn är olycklig och svår att förstå. Jag kan i och för sig se att det finns ett behov av att utnyttja den osakliga debatten som förts kring vinster och privata företag i välfärdssektorn i egen sak. Men de långsiktiga spelregler som formas för friskolesektorn kommer att gälla alla. Därför bör vi stå enade.

Vi som tror på valfrihet borde stå enade kring att det är elever och föräldrar som ska få välja skola. Inte politiker och tjänstemän.

Den ideella sektorn i Sverige är liten. Jag tror det är bra om den kan utvecklas och bli starkare och större.

Jag tycker just därför att det är tråkigt att debatten kommer att handla om vem som äger. Jag hade förstått det bättre om det varit som Birgitta Ljung skriver, att det omfördelas skattepengar till Guernsey och att stora ägare plockar ut pengar ur bolagen. Hade det varit så, vilket det alltså inte är, hade Birgitta Ljungs skilsmässoansökan gått igenom utan att bestridas.

Nu måste jag ändå påpeka att vi har ett gemensamt uppdrag som vi i mina ögon borde fokusera på – styrkan i att alla är med och utvecklar den svenska skolan är stor.

För mig är det viktigt att alla skolor ha en god ekonomi. Kommuner kan, om deras verksamhet går med förlust, höja skatten och därmed få in nya pengar. Som fristående verksamhet måste du ha sparade medel om du behöver extra resurser något år. Därför är det viktigt för alla fristående skolor att ha ett överskott. Detta gäller naturligtvis även idéburna skolor, oavsett om de finns inom en koncern eller är en enskild skola.

Vi har många gånger varit med om att grundare till idéburna skolor kontaktat oss för att fråga om vi är intresserade av att ta över deras verksamhet. De har byggt upp ett livsverk, och vänder sig till oss för att de känner att de nu vill lämna över till någon annan som kan bygga vidare. Rytmus, Vittra och NTI är alla exempel på det. Vi har en uttalad vilja att ha många varumärken eftersom vi vill att barn och föräldrar ska kunna hitta en skola som passar just dem.

Avslutningsvis - Birgitta Ljung skriver att det inte finns belägg för att storskaliga aktiebolag bedriver bättre skolor än kommunala och idéburna aktörer. Det gör det faktiskt.

Skolinspektionen skev i februari följande:

De enskilda huvudmännen i stora skolföretag som ingår i granskningen har en tydlighet i mål, uppföljning och resultat för sina skolor. Dessa visar på ett genomarbetat kvalitetsarbete som förankrats på alla nivåer i organisationen och där kompetens om skolans uppdrag är tydlig. Bland de kommunala huvudmän som ingått i granskningen är variationen på kvalitetsarbetet betydligt större, även hos stora kommuner.”

Av 36 granskade huvudmän var 19 kommuner. Bara en av dem, Hammarö kommun i Värmland, fick helt godkänt utan någon anmärkning. Av de fristående huvudmännen fick fyra samma höga betyg. Det var Vittra, Pysslingen Skolor, Kunskapsskolan och Internationella Engelska Skolan. Vittra och Pysslingen ingår i AcadeMedia.

Det är jag oerhört stolt över. Vittra, Kunskapsskolan och IES är uttalat idéburna. De har stora företag som ägare. Att deras verksamhet, och idé, bara därför skulle vara annorlunda än andra idéburna skolors har jag mycket svårt att förstå

PS. Hur fondägandet fungerar i verkligheten kan man läsa om på vår hemsida, sök på ”Om fonder, ägare och öar i Engelska kanalen”.

Marcus Strömberg, vd Academedia

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev