Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Vi skulle aldrig acceptera samma risker inom flyget

Publicerad: 29 november 2012, 10:30

Debatt mellan Marie Wedin, Läkarförbundets ordförande, Hans Rutberg, professor i patientsäkerhet, Thomas Tegenfeldt, sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting, Per Holmgren, riskexpert på Caresafe och Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordföran

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

– Skulle du flyga om du visste att du var tionde gång riskerade att råka ut för allvarliga skador? Den frågan ställde säkerhetsexperten Per Holmgren till publiken på Dagens Samhälles frukostseminarium om patientsäkerhet på torsdagsmorgon.


Svaret är förstås nej och den naturliga följdfrågan är då varför det inte är mer debatt och artiklar om det faktum att tusentals patienter skadas och dör av vårdskador varje år.

– Sådana siffror skulle vi aldrig acceptera inom andra områden. Så varför gör vi det när det handlar om sjukvård? undrade Per Holmgren som är vd för företaget Care Safe och har jobbat med säkerhetsfrågor inom både trafik och kärnkraft.

Professor Hans Rutberg hade dessförinnan pratat om att Sverige ändå kommer mycket bra ut i en europeisk jämförelse när det handlar om patientsäkerhet:

– Ändå är det alltså så att 41 procent av vårdskadorna bidrar till en ofta kraftigt förlängd vårdtid och det är klart att det finns mycket att förbättra.

Vid den avslutande paneldebatten frågade Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand deltagarna om hur de ser på den nollvision för vårdskador som Socialstyrelsen och SKL kommit överens om.

Läkarförbundets ordförande Marie Wedin var mest tveksam till nyttan av en sådan vision.

– Den är bra som politisk slogan, men i det dagliga arbetet handlar det ständigt om bedömningar där risker vägs mot varandra och att man tvingas skriva ut patienter som inte är redo för det.

Hans Rutberg menade att visionen är bra, men att den behöver konkretiseras.

Han fick medhåll av Thomas Tegenfeldt, läkare och sektionschef på SKL.

– Det vore ju konstigt om vi hade någon annan vision än noll vårdskador. Men patientsäkerhet är också en ledarskapsfråga. Det handlar om ledningens vilja att ta tag i kända problem. Det finns exempelvis många kirurger som har en obesvarad kärlek till kirurgi. Det vet alla och de borde kanske jobba med något annat.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro hävdade att nollvisionen gör nytta och att olika kvalitetsundersökningar och öppna jämförelser är mycket bra.

– Men om vi inte återkopplar resultaten från dem till verksamheterna så spelar de ju ingen roll. Den lärande tiden, det är den det dras ned på ute i verksamheterna och det är allvarligt.

Och även om professor Hans Rutberg började med att konstatera att svensk sjukvård står sig bra i en internationell jämförelse lade han i slutet av debatten in en liten brasklapp:

– På sommaren kanske patientsäkerheten inte är den bästa. När den ordinarie personalen är på semester är det många vikarier och oerfarna. Men inte tar väl SAS in piloter som fortfarande går på utbildning under sommaren, bara för att de ordinarie vill ha ledigt?

Nyhet på webben: Bristerna inom vården

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 42, 2012, som är ett temanummer om patientsäkerhet.

Örjan Björklund

Redaktionschef

ob@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev