Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Vi ska vara Sveriges viktigaste debattsajt

Publicerad: 23 april 2014, 07:56

Andreas Henriksson, Pelle Bouveng och Anna Sönne på Dagens Samhälles debattsajt.

Dagens Samhälles webbplats har fått ett lyft. ”Vi har sett över layout, struktur och gjort plats för ännu mer relevant och angeläget innehåll”, säger Anna Sönne, chef för digitala medier på Dagens Samhälle.


Sedan tre år tillbaka är dagenssamhalle.se en renodlad debattsajt med fokus på debatt kring vård, skola, omsorg, infrastruktur och andra centrala välfärdsfrågor. I höstas mobilanpassades sajten, och nu tar Dagens Samhälle nästa steg i utvecklingen.

– Vi märker ett mycket stort intresse för seriös samhällsdebatt och våra besökssiffror på nätet har i år etablerat sig på en högre nivå än tidigare. Varje vecka har vi mellan 15 000 och 20 000 unika besökare till sajten och vissa veckor ännu mer, säger Anna Sönne.

Ambitionen är att Dagens Samhälle Debatt ska vara det viktigaste debattforumet att följa och delta i för höga beslutsfattare, politiker och tjänstemän på den offentliga marknaden, men också för opinionsbildare och en intresserad allmänhet.

– Idén är enkel, alla politiska beslut föregås av en debatt, och när debatten förs på Dagens Samhälle Debatt når man dem som verkligen fattar och verkställer besluten, säger Anna Sönne.

– Vår ambition är att vara Sveriges viktigaste debattsajt. Medan till exempel dagspressens debattsidor – som DN, Svd, GP och Sydsvenskan – vänder sig till en bred allmänhet, vänder vi oss direkt till dem som faktiskt styr välfärden, säger hon.

Förutom att sajten har fått en modernare layout, så har också strukturen setts över. Nu ges det plats för mer redaktionellt material. För annonsörer har det även tillkommit nya attraktiva annonsformat.

– Vi har redan ett bra debattforum, med en hög nivå på debatten. Men vi tror att vi kan göra det ännu bättre och det gör vi nu.

Sedan några veckor tillbaka publiceras vid sidan av debattmaterialet dagliga krönikor på nätet. Totalt åtta externa krönikörer är knutna till sajten. Sedan tidigare skriver chefredaktör Mats Edman, Stig-Björn Ljunggren och Åsa Moberg regelbundet krönikor, som också publiceras i tidningen. Nya krönikörer är Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå; Åsa Petersen, ledarskribent på Dagens Arena; Per Åhlström, boende i USA och tidigare chefredaktör på Metallarbetaren; Sakine Madon, politisk redaktör på Norran; Peter Santesson, opinionschef på opinionsinstitutet Demoskop och Alice Teodorescu, arbetsrättsexpert.

– Vi är väldigt stolta över dessa rekryteringar. Krönikörerna ökar bredden och djupet i det material vi levererar till våra läsare och hjälper oss att lyfta debatten om de mest angelägna frågorna i samhället, säger Anna Sönne.

Andra nya inslag är DS Opinionsanalys, som även publiceras i tidningen, men som på sajten uppdateras löpande. DS Opinionsanalys är en unik sammanvägning av alla opinionsinstituts väljarundersökningar., och visar alltid den senaste och mest kompletta bilden av opinionsläget.

På nya sajten har det också adderats en möjlighet att kommentera artiklar, vilket tidigare inte fanns.

– Vi vill uppmuntra en bred och seriös debatt kring viktiga samhällsfrågor. Att kunna kommentera artiklar, i eget namn, är en del i det.

Sedan tre år tillbaka är Andreas Henriksson Dagens Samhälles debattredaktör. Nu kommer han också regelbundet att blogga på sajten.

– Jag ser min roll lite som att vara  en guide i det debattindustriella komplexet, och förklara hur spelet bakom det ni läser på våra och andras debattsidor ser ut, säger han.

– Men också att med glimten i ögat ge goda råd och tips som gör läsarna själva till bättre debattörer.

Sajtens nya design är genomförd med hjälp av den digitala byrån Wonderboys.

Torbjörn Carlbom, Reporter

Några av nyheterna på sajten

Lättare att hålla koll. Med en ny struktur på sajten har vi gjort det enklare för dig att följa debatten. T.ex att följa en viss typ av debatt, som skola, vård, omsorg eller infrastruktur.

Kommentera artiklar. Vi vill uppmuntra till en bred och seriös debatt kring viktiga samhällsfrågor. Kommentarsmöjligheten, som ett komplement till repliker, är en del i den ambitionen.

Nya krönikor varje dag. För att öka bredden och djupet i debatten om välfärdens frågor har vi knutit åtta externa krönikörer till sajten, där också chefredaktör Mats Edmans krönikor publiceras.

Opinionsläget. Landets mest kompletta analys av den politiska ställningen i Sverige just nu. Här blir du alltid uppdaterad med de senaste väljar­undersökningarna på marknaden.

Debattredaktörens blogg. Debattredaktör Andreas Henriksson bloggar om spelet i politiken och bakom debatten, och bidrar också med tips till debattörer.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev