Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Vi lyssnar på kvinnornas önskemål om egna rum

Patriarkala normer som genomsyrar vårt samhälle försvinner inte i en handvändning. Därför är det viktigt att lyssna in de kvinnor som har önskemål om egna rum. Inte som en lösning på sexuella trakasserier, utan som en strategi för egenmakt och kvinnors organisering, skriver Fi i en replik i debatten om uppdelade bubbelpooler på Eriksdalsbadet i Stockholm.

Publicerad: 21 november 2016, 10:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Patriarkala normer i vårt samhälle försvinner inte i en handvändning. Därför menar jag att det är viktigt att lyssna in de kvinnor som har önskemål om egna rum, skriver Anna Rantala Bonnier (Fi).


Ämnen i artikeln:

FeminismStockholmIdrottFeministiskt initiativSexuella övergreppBara kvinnor i simhallen?

REPLIK Gulan Avci (L) kritiserar Fi i debattartikeln Återigen väljer ni kulturrelativismen. Som feminist är det min skyldighet att lyssna på kvinnors erfarenheter. Om det så handlar om bubbelpooler, fritidsgårdar eller huvudbonader måste den feministiska utgångspunkten vara att skapa handlingsutrymme och frihet för kvinnor. Det innebär att vi måste lyssna på kvinnors egna berättelser och upplevelser – även om vi inte alltid håller med.

Feministiskt initiativ tror naturligtvis inte att separatism är lösningen på ett samhälle fritt från mäns våld mot kvinnor. Men en eftertänksam feministisk analys kräver att vi lyssnar in vad kvinnor med olika erfarenheter och bakgrunder själva uttrycker för behov. Vi kan inte föra ett feministiskt samtal över människors huvuden om målet är att stärka individers egenmakt.

I min kontakt med kvinnoföreningar, ungdomsorganisationer, kvinnor och unga tjejer upplever jag att behovet av egna rum är stort. ”Det vore bra om alla på fritidsgården gjorde saker tillsammans och kände sig bekväma med varandra. Men det är bra att vi tjejer först får kontakt och blir starka tillsammans.”

Det berättade en 13-åring i en av Stockholms förorter där vi nu har startat ett särskilt forum bara för tjejer. Med anledning av att de här tjejerna hade uttryckt ett behov av separatistisk organisering.

Eriksdalsbadet i Stockholm har kvinnor blivit utsatta för sexuella ofredanden, bland annat i bubbelpoolen. Som en akut åtgärd införde simhallen tre bubbelpooler – en för män, en för kvinnor och en könsneutral. När besökarna sedan fick utvärdera åtgärden svarade majoriteten av de tillfrågade att de ville behålla uppdelningen. Fler kvinnor vågade nu gå ner i bubbelpoolerna.

Separatism är ett verktyg som kan skapa handlingsutrymme, trygghet och förutsättningar för utsatta grupper att organisera sig. En gammal beprövad feministisk strategi. Däremot är separatism inte en långsiktig lösning på sexuella trakasserier. Skilda badtider för kvinnor är också en gammal tradition som har praktiserats på flera badhus i staden under lång tid. Det har inte lett till könsapartheid. Många badhus har målgruppsanpassade badtider, varav skilda badtider för kvinnor bara är ett exempel.

Men visst det är en skam att kvinnor alltid ska behöva anpassa sig efter mäns oacceptabla beteenden. En feministisk hållning måste vara att aldrig försvara eller acceptera sexuellt våld. Därför har vi också anställt mer personal på Eriksdalsbadet och satt upp fler övervakningskameror. Personer som ofredar avlägsnas och den utsatta får hjälp och stöd i att upprätta en polisanmälan.

Samtidigt satsar vi på våldsprevention inom en rad områden i Stockholms stad, allt från förskola till socialtjänst. Nästa lägger vi fem miljoner extra på att förändra ungas normer kring kön, våld och heder i Stockholms skolor.

Trots dessa satsningar vore det naivt att tro att saker kommer förändras över en natt. Patriarkala normer som genomsyrar vårt samhälle försvinner inte i en handvändning. Därför menar jag att det är viktigt att samtidigt lyssna in de kvinnor som har önskemål om egna rum. Inte som en lösning på sexuella trakasserier, utan som en strategi för egenmakt och kvinnors organisering.

Anna Rantala Bonnier, gruppledare (Fi) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev