Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Vi kommer alltid att försvara skolvalet

Att få välja skola är en trygghet för elever och familjer, men framförallt ger det mångfald och konkurrens som rustar Sverige för en bättre framtid. Utan möjligheten att välja slår bostadssegregationen igenom fullt ut, varnar 26 moderater.

Publicerad: 16 december 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den största orsaken till segregation i skolan är bostadssegregationen, skriver debattörerna.


Ämnen i artikeln:

SkolvalFriskolorValfrihet

I Stockholms län finns det cirka 280 fristående grund-och gymnasieskolor. För invånarna i Stockholms län är fristående skolor och rätten att välja skola självklarheter. Dessvärre ser vi ser nu med stor oro, att både möjligheten att välja och möjligheten att driva fristående skolor är hotad om de rödgröna får bestämma.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har konstaterat att den största orsaken till segregation i skolan är bostadssegregationen.

Utan möjlighet att välja slår bostadssegregationen igenom fullt ut i skolan och vi skulle få mer segregerade skolor. Elever blir hänvisade till närmaste skola och elever boende i samma område hamnar i samma skolor.

I våra kommuner kan elever välja olika skolor oavsett om de är fristående eller kommunala och oavsett i vilket område de bor. Vi uppmanar föräldrar att göra aktiva val och vi ser till att de har bra information som beslutsunderlag.

En del påstår att kvaliteten skulle vara sämre på våra friskolor och att elever från socioekonomiskt svaga hem skulle missgynnas av det fria skolvalet. Detta är en tes som inte stöds av IFAU som i en rapport visar att det är precis tvärtom. Skolinspektionen har också konstaterat att de stora skolkoncernerna är bättre på att jobba med systematiskt kvalitetsarbete än de flesta kommuner.

Vi moderater är tydliga när det gäller att alla skolor ska vara bra skolor. Vi kan aldrig acceptera att skolor år efter år presterar dåliga resultat. Det är vårt ansvar som politiker att se till att vidta åtgärder. Vi drar oss inte för att använda de medel som står till vårt förfogande för att ingripa mot skolor med dålig kvalitet och dåliga resultat oavsett om skolan är kommunal eller fristående.

Skolor kan vara bra på olika sätt, den mångfald av skolor som finns i våra kommuner gör det möjligt för föräldrar och elever att hitta en skola som passar dem. Vi uppmuntrar också våra skolor att profilera sig och vi ger de kommunala skolorna frihet att utveckla sin verksamhet utifrån de förutsättningar de har i den enskilda skolan.

Naturligtvis ska vi också vara självkritiska. När vi införde rätten att välja skola var kontrollen och tillsynen otillräcklig. Det öppnade för att ett fåtal oseriösa aktörer har kunnat tjäna pengar genom att tumma på kvaliteten.  Detta är något vi aldrig kan acceptera.

Skolinspektionen gör en viktig insats för att säkra kvaliteten i alla skolor. Vi har dessutom lagt förslag på ytterligare krav på de som ska driva skolor.

Vi tycker att det är viktigt att se över friskolornas olika möjligheter att anta elever så att begränsningar inte försvårar för friskolorna att bidra till att bryta boendesegregationen.

En bra utbildning är grunden för att kunna skapa sig ett bra liv men utbildning är också vägen till att stärka Sveriges konkurrenskraft internationellt. Alla elever ska få möjlighet att utvecklas optimalt utifrån sina förutsättningar och mötas av höga förväntningar och få det stöd de behöver.

Dessvärre handlar dagens diskussion om skolan mer om ägandeform/driftsform och om att begränsa rätten att välja, när den i stället borde handla om hur vi kan höja kvaliteten i alla skolor.

Det är lärarkompetens och kvalitet på undervisningen som gör verklig skillnad för eleverna. Låt oss i stället diskutera detta. Då har Sverige möjlighet att få en skola som ger alla elever den utbildning de har rätt till.

Maria Stockhaus, riksdagsledamot (M)

Ida Drougge, riksdagsledamot (M)

Johan Henriksson, gruppledare i barn- och ungdomsnämnden, Sigtuna (M)

Jelena Drenjanin, kommunalråd, Huddinge (M)

Lennart Ejenäs, ordf. barn- och utbildningsnämnden, Salem (M)

Marcus Svinhufvud, gruppledare barn- och Utbildningsnämnden, Nynäshamn (M)

Kenneth Netterström, ordf. skolnämnden, Österåker (M)

Sofia Paulsson, ordf. gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, Täby (M)

Hans Barje, kommunalråd, utbildningsnämndens ordförande, Lidingö (M)

Anna H Gustavsson, vice ordf. barn- och grundskolenämnden, Täby (M)

Christoffer Johansson, gruppledare i Utbildningsnämnden, Södertälje (M)

Niklas Wykman, gruppledare i barn- och utbildningsnämnden Solna (M)

Ann-Christin Svensson, skolkommunalråd, Tyresö (M)

Lena Gerby, ordförande (M) barn- och utbildningsnämnden, Ekerö

Malin Lybecker, 2:a vice ordf. i utbildningsnämnden, Upplands-Väsby (M)

Bino Drummond, 2:e vice ordförande, barn- och skolnämnden, Norrtälje (M)

Sören Forslund, 2:e vice ordf. utbildningsnämnden, Norrtälje (M)

Tobias Nässén, ordförande i utbildningsnämnden (M), Nacka

Kaj Bergenhill, 2:e vice ordf. utbildningsnämnden, Upplands-Bro (M)

Emma Feldman, oppositionsråd, Järfälla (M), ordförande för Moderatkvinnorna Stockholms län

Sara Sixten, gruppledare i grund- och förskolenämnden, Haninge (M)

Morgan Lindqvist, gruppledare i grundskole- och gymnasienämnden, Sundbyberg (M)

Stina Lundgren, 2:a vice ordf. utbildningsnämnden, Botkyrka

Åsa Söderbergh, vice ordf. i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Sollentuna (M)

Parisa Liljestrand, kommunstyrelsens ordförande (M) Vallentuna

Marie Bladholm, kommunalråd, ordf. i utbildningsnämnden, Värmdö (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkolvalFriskolorValfrihet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev